Klavye kullanımı konusunda hızlı yazma becerisine sahip olmak, bilgisayar ortamında iş yaparken oldukça önemli olup, bu yazımızda 10 parmak klavye yazımıyla ilgili bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.
Bilgisayarların çıkmasıyla beraber daktilolar yerini yavaş yavaş bilgisayar klavyelerine bırakmıştır. Bilgisayar klavyelerinin çıkmasıyla beraber çok daha hızlı ve telafisi mümkün olan yazımlar yapılabiliyor. Klavyeler tasarımları gereği 10 parmak kullanarak yazı yazmaya imkan tanır. Her ne kadar çoğu insan 10 parmak ile klavye yazımı yapmasada 10 parmak yazan hızlı bir kullanıcının her daim önde olduğu bilinmektedir. On parmak yazma yeteneği yazıları çok hızlı bir şekilde yazmaya imkan tanır. Normal bir insanın belki de 1 saatte yazabileceği bir içeriği 15 dakika gibi çok daha kısa sürelerde yazılmasına olanak sağlar.
On parmak kullanarak yazma hızını artırabilmek için ilk olarak on parmak ile yazma tekniğinden şaşmamak gerekir. Ellerdeki işaret parmakları, klavyenin (F klavyeye göre konuşacak olursak) K ve A harfleri üzerine getirilir. Ardından diğer parmaklar işaret parmaklarına göre ardışık olarak gelecek şekilde aynı hizada konumlandırılır. Yani ellerdeki tüm parmaklar klavyenin harflerinin bulunduğu orta kısımda yan yana yer alır ve yazma sırasında bu disiplinden hiç kopulmaz. 10 parmak klavye kullanırken baş parmaklar da Space tuşuna basmak için kullanılır.
İyi bir klavye yazıcısı olmak için ilk olarak harflerin ve rakamların yerini analiz etmek gerekir. Çoğu kez bunu ezberlemenize gerek kalmaz çünkü yazmaya başladığınızda bir süre sonra eliniz gereken harfin bulunduğu tuşlara otomatik olarak gitmeye başlayacaktır. 10 parmak klavye kullanımını kaptığınız ve kullanmaya başladığınız zaman artık harflerin yerine gözünüzle bakmanıza gerek kalmamaya başlar. Bir süre sonra parmaklarınız yazılması gereken harfe otomatik olarak gitmektedir. Aynı parmağınızla birden fazla tuşa basarak yazmayı denemeniz tıpkı tek ayak ile bisikletin pedallarına basmak gibidir . Klavyede bir yazıyı aynı parmak ile birden fazla tuşa basarak yazmak sizi çok yavaşlatacak bir husustur.
On parmak tekniği parmakların mümkün olduğunca az hareket etmesi için tasarlanan bir olgu olup böylece çok daha az uğraşarak kısa sürede daha fazla kelime yazabilmenize imkan tanınmaktadır. Bir kelimeyi yazmak için tüm ellerinizi, bileklerinizi hareket ettirmekten çok daha pratik olan on parmak yazı yazma yeteneği, hem kullanım hem de zaman bakımından size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
On parmak tekniğinin öğrenilmesi ve kullanılması
On parmak yazı yazma tekniğini öğrenme konusunda en fazla rol üstlenen kas hafızasıdır ve kas yerine beynin beyincik isimli bir bölümünde depolanan bilgileri kullanır. Beyincik, beyinin hacminin sadece %10’unu oluşturur ancak beyindeki nöronların %50’sinden fazlasını içermektedir. Yeni bir hareket öğrendiğiniz zaman beyniniz o hareketi oluşturan parçaların bir hafızasını oluşturarak beyincik bölümünde saklamaktadır. Bilim insanları bu süreci motor öğrenme olarak ifade etmektedir. Yeni bir hareket öğrendiğiniz zaman beyniniz o hareketi oluşturmakta olan parçaların bir hafızasını oluşturarak beyincik bölümünde saklamaktadır. Kas hafızası sizin yazıyı yazdığınız sırada her harf ile ilgili düşünmek için bir enerji harcamaktan kurtarmaktadır. Bir hareketi ne kadar çok sergilerseniz kas hafızanız o kadar güçlü olur. Yani yeni bir hareketi ne kadar çok pratik yaparak tekrar ederseniz beyniniz o kadar fazla analiz yapar ve başarılı olma şansınız artar. Yani 10 parmak klavye yazımı konusunda en önemli kıstas pratik yapmak, vazgeçmemektir. 10 parmak klavye yazımı çalışabilmek için kullanabileceğiniz internet siteleri vardır. Google üzerinde “Klavye hız testi” şeklinde arama yaparak ilgili internet sitelerini görüntüleyebilir ve 3 dakika içerisinde kaç kelime ve kaç vuruş yazdığınızı tespit edebilirsiniz. Dilerseniz dakikayı 3 dakika olarak değil de 1 , 5 ve 10 dakika olarak da seçerek o şekilde çalışabilirsiniz.