Yeni yazımızda 20. Yüzyılın en büyük 5 icadına değiniyoruz. İşte 20. Yüzyılın hayatı değiştiren icatları…
20. Yüzyılın insanların hayatını değiştirecek derecede büyük pek çok icadı içerisinde barındırmakta olduğu bilinmektedir. Özellikle insanların bilimsel gelişmeleri takip etmeye başladığı ve hem bireysel hem de grup olarak bilime önem verdiği bir dönemdir. 20. Yüzyılda pek çok önemli icat insanlığa kazandırılmıştır. 20. Yüzyıl özellikle bilimde lider olan şirket ve ülkelerin dünyaya hükmetmeye başladığı bir dönemdir. Eskiden bilek gücü ve cesurluğuyla öne çıkan ülkeler yerine artık bilimde lider olanlar öne çıkmaya başlamıştır. Bu yüzden pek çok ülke bilimsel çalışmalarını artırarak gelişime ayak uydurmak durumunda kalmıştır. Ayak uyduramayanlar ise az gelişmiş ülkeler haline gelmiştir.
Bilimsel gelişmelerin meydana gelmesiyle beraber bilim insanları el üstünde tutulur hale gelmiştir ve teknoloji ile bilimsel faaliyetler yüzyılın genelinde oldukça yaygın olmuştur. Aynı zamanda savaşlar artık eskisi gibi fiziksel çarpışmalardan ziyade teknolojik ve bilimsel boyutlar kazanmıştır. 20. Yüzyıl insanlık için çok büyük bir dönemdir ve pek çok buluş bu dönem içerisinde ortaya çıkmıştır Peki bunlar arasından insanlığı en fazla etkileyenler hangileri oldu dersiniz?
20. yüzyılın en büyük 5 icadı :
Kişisel Bilgisayarlar
İkinci dünya savaşından beri varlıklarını sürdüren bilgisayarlar ilk çıktıkları zaman çok büyüktü ve kullanması oldukça güçtü ve büyük yapılarına rağmen sadece basit işlemleri yapabilmekteydiler. Ancak Steve Wozniak ve Stephen Jobs, 1976’da Apple’ı tanıttığında, kişisel bilgisayar algısı da değişti ve günümüzdeki bilgisayarlara doğru hızlı bir süreç başlamış oldu. Bilgisayarlar günümüzde ise vazgeçilmez cihazlardan biri ve pek çok insanın geçim kaynağı haline de gelmiş durumdalar. Bilgisayarlar artık hem iş için hem de eğlence için çok yaygın olarak kullanılıyor.
Otomobil ve Uçaklar
Her ne kadar ilk buluşu 20. Yüzyıldan öncesi olsada otomobil 20. Yüzyılda pratik ve güvenilir bir ulaşım kaynağı olarak kabul edilmeye başlamıştır ve 1908 yılında Henry Ford tarafından tanıtılan montaj hattı üretim tarzı otomobilin uygun fiyatlı olarak üretilebileceğini ve herkesçe ulaşılabilir olabileceğini göstermiştir. Günümüzde büyük radikal değişiklikler ile inanılmaz aşamalar kaydetmiş olan otomobiller, hemen hemen herkes tarafından kullanılır hale gelmiştir.
Uçaklar ulaşımı çok daha hızlı bir hale getirmiş olup, kıtalar arası hızlı ulaşım imkanını sağlamasıyla dikkat çekmiştir. Uçaklar savaş sanayisinde de yoğun olarak kullanılmış, zaman içerisinde ülkeler hava kuvvetlerini kurmuş ve savaşlar havada da yaşanmaya başlanmıştır. Bu durum teknolojinin kötü yanlarından biri olarak kabul edilmektedir çünkü günümüzde insanlar uçaklar nedeniyle evlerinde otururken dahi eskisi kadar güvende hissetmemektedir. Gerek savaş gerekse uçak kazaları nedeniyle her yıl binlerce insan ölmektedir.
Antibiyotik
1928 yılında penisilin keşfedilinceye dek bir kişinin yakalandığı ufak bir rahatsızlık bile büyüyerek ölümcül hale gelebiliyordu. Ancak günümüzde antibiyotikler ile bakteriyel enfeksiyona bağlı ölümlerin sayısında muazzam seviyede düşüş sağlandı. Hem insanların hem de hayvanların ortalama yaşam süreleri antibiyotikler ile arttı. 20. Yüzyılda bulunan antibiyotikler günümüzde tedavilerde yaygın olarak kullanılmakta ve giderek daha fazla geliştirilmektedir.
Radyo ve Televizyon
Radyo günümüzde her ne kadar internet ve televizyon kadar yaygın olmasada 20. Yüzyılın en büyük icatlarındandır ve tüm iletişim ağlarının tellerle sağlandığı bir dönemde bir kişinin tel kullanmadan yüzlerce, binlerce kilometre uzaktan duyulmasını sağlamış, kitle iletişiminde bir devrim niteliği taşımıştır.
Radyonun ardından en büyük icatlardan biri olarak görülmekte olan televizyon, insanlığın hayatına 20. Yüzyılda girmiştir. Gerek çizgi filmleri gerek eğitim içerikleri, gerekse çeşitli programlar ile insanların boş vakitlerini değerlendirebildiği televizyonlar eğlence ve tek taraflı iletişim aracı olarak yaygın olarak kullanılıyor. Ancak günümüzde televizyonun insanlarda bağımlılığa neden olduğu ve boş vakitlerini verimli değerlendirmemelerine sebep olduğu da bilinmektedir.
İnternet
Bilgisayarların ardından hızlı bir şekilde gelişim kazanan internet, insanların hayatında adeta dönüm noktası haline gelmiştir. İlk etapta yazı yazmak, veri depolamak gibi basit işlemler için kullanılan bilgisayarlara internetin ulaşması ile beraber artık uçsuz bucaksız bir sanal dünya kullanıcıları bekler olmuştur. İnternet geliştikçe zaman içerisinde yeni meslek grupları ve çeşitli eğlence araçları ortaya çıkmıştır ve iletişim uluslararası bir hale gelerek bir insanın başka ülkedeki bir insan ile rahatlıkla iletişim kurabilmesi veya farklı bir ülkedeki internet içeriklerinden yararlanabilmesi mümkün hale gelmiştir. Akıllı telefonların da çok yaygın hale gelmesiyle beraber internet artık telefonlardan birkaç tıklama ile kolayca erişilebilen büyük bir nimet halini almıştır.