Yeni yazımızda Niklaus Wirth ile ilgili olarak bilinmesi gerekenlere yer veriyor, ünlü yazılım mühendisinin başarılarına değiniyoruz.
Dünyaya İsviçre’de 15 Şubat 1934 tarihinde gelen Niklaus Wirth; Modul, Oeron, Algol W, Euler, Pascal programlama dillerini geliştirmiştir. Yazılım mühendisliği alanında son derece başarılı bir isim olan Niklaus Wirth, böylece teknoloji yönünde büyük katkılar ortaya koymuştur. Oberon Systems ve Lilith isimli işletim sistemlerinin de geliştiricisidir.
ETH Zurich’te 1959 yılında elektrik – elektronik alanında lisans eğitimini tamamlamış olan Wirth, 1960 yılında ise Kanada’da yer almakta olan Laval Üniversitesi’nde master, ardından da Berkeley’de yer alan Kaliforniya Üniversitesi’nde doktora yaptı. 1963 ila 1967 yılları arasında Standford Üniversitesi’nde çalıştı ve ardından 1999 yılında emekli oluncaya dek Zurich Üniversitesi bilgisayar bölümünde profesör olarak görev aldı.
Pek çok programlama dili yazan ve aynı zamanda Oberan ile Lilith işletim sistemlerini geliştiren Wirth, Lola dijital donanım tasarımı ve bunun aynı sıra simülasyon sistemi ekibinin içerisinde yer almıştır.
Wirth tarafından eular programlama dili 1965 yılında geliştirilmeye başlanmıştır ve Helmut Weber ile birlikte geliştirmiştir. 1966 yılında Niklaus Wirth ile Tony Hoare birlikte Algol W programlama dilini geliştirmişlerdir. Bunun yanı sıra Pascal’ı geliştiren Wirth çok büyük bir başarı ortaya koymuştur. Pascal, çeşitli versiyonlarıyla bugün bile kullanılmakta olan bir programlama dilidir. Ardından Pascal’ın ardılı olarak nitelendirilebilecek Modula programlama dili 1975 yılında geliştirilmiştir. Ancak Modula kısa ömürlü bir programlama dili olmuştur. 1978 yılında ise Modula 2 programlama dili geliştirilmiştir. Pascal’ı gelişen teknolojiye yetiştirebilmek maksadıyla ortaya konulmuştur.
Niklaus Wirth çalışmalarına devam ederek 1986 yılında Oberon programlama dilini geliştirmiştir. Oberon 2 ise 1991 yılında geliştirilmiş olup, arkasındaki geliştirici isimlerin Niklaus Wirth ile Hanspeter Mössenbök olduğunu söyleyebiliriz. Oberon 07 ise kendisinden bir önceki versiyon olan Oberon 2’ye değil orijinal versiyon Oberon’a dayanıyor.