İçeriğimizde SpO2’nin ne olduğuna değiniyor, SpO2 hakkında bilinmesi gerekenlere yer veriyoruz.
Giyilebilir cihaz teknolojisi günümüzde giderek gelişiyor ve kullanıcı deneyimini daha iyi bir hale getiren çeşitli özellikler çıkıyor. Bu bağlamda SpO2 teriminin de önemi bulunuyor. Çünkü SpO2 ölçümü giyilebilir cihazlarda oldukça önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
SpO2 terimi, kandaki oksijen miktarını, akciğerlerden vücudun geri kalanına alyuvarlar tarafından taşınan oksijen yüzdesini temsil etmektedir. Sp02 ölçümü, vücuttaki kanın bu hayati görevi ne kadar yerine getirdiğini öğrenmek konusunda önem arz eder.
Kandaki oksijen düzeyi insanlarda genel olarak % 95 – 100 seviyesindedir. Buna rağmen %95’in altında olup hayatına normal olarak devam eden insanlar da bulunmaktadır. Öte yandan bir insan uyurken düşük değerler elde edilir ve bu oldukça normaldir.
Günümüzde giyilebilir cihazlar, kırmızı ve kızıl ötesi ışığı ile bileğe yansıttıkları yansıma oksimetre tekniği sayesinde işlev görüyor. Kırmızı ışık, oksijen içeren kan dokularına girip ışığı sensöre geri yansıtıyor. Enjekte edilmiş olan ışığın seviyesiyle yansıyan ışığın seviyesi arasında meydana gelen fark insan vücudunun Sp02 seviyesi olarak gösteriliyor. Yine de oksimetre gibi bir tıbbi cihazın yaptığı ölçümlerin daha güvenilir olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu cihazlar genel itibariyle 650 nm ila 950 nm dalga boylarına sahiptirler ve kırmızı – kızıl ötesi LED’ler kullanılarak ölçüm sergilerler.
Giyilebilir cihazlar, sensörleri aracılığı ile ölçmüş oldukları kandaki oksijen seviyesi değerleri hususunda doğruluk payı yüksek olmasına rağmen kesin sonuçlar için tıbbi cihazlardan faydalanmak son derece elzemdir.