İçeriğimizde yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğine değiniyor, iki alan arasında ne gibi farklılıkların bulunduğuyla ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya ilişkin bilinmesi gerekenler…
Türkiye’de mühendislik fakültelerinde verilmekte olan eğitimler kapsamında ilk iki yıl sorumlu olduğunuz dersler, yazılım mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği seçimleri farketmeksizin büyük oranda benzemektedir. Çünkü bölümle ilgili olarak alan dersleri olmasının dışında Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları, Fizik, Kimya, İstatistik, Matematik derslerini almaktasınız.
Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümleri birbirinden çok kalın çizgilerle ayrılmamakta olup iki alan da birbirleriyle etkileşim halinde olan dersler sunmaktadır. İki bölüm arasındaki temel fark bilgisayar mühendisliği alanında öğrencilerin yazılım mühendisliği alanına göre daha fazla donanıma yönelik dersler almasıdır. Fakat yazılım mühendisliği alanında donanımla ilgili olarak zorunlu dersler bulunmamaktadır. Yazılım mühendisliği kategorisi adı üzerinde yazılım ile ilgili olarak geliştirme süreçlerinde eğitim sağlarken, bilgisayar mühendisliği ise donanım ağırlıklı olarak eğitim sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bilgisayar mühendisliği alanında bilgisayar sistemlerinin sahip olduğu tasarım yapısı, bilgisayarların yönetilmesi ve geliştirilmesi süreçlerine yer verilmektedir. Ancak elbette bundan bilgisayar mühendislerinin yazılımla hiçbir ilgisi olmadığı sonucunu çıkarmamak gerekir. Günümüzde pek çok bilgisayar mühendisi yazılım sektöründe de yer alabilir ve yer almaktadır da.
İki bölüm arasında tercih yapmadan önce, yazılım ve bilgisayar mühendisliği fakültelerinde sunulmakta olan dersleri incelemeniz yarar sağlayacaktır. Bu bağlamda üniversitelerin seçmeli derslerini irdelemeniz ve bu hususta araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Konuyla ilgili sormak istediklerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.