Bu yazımızda dijital ikiz teknolojisinin anlamına ilişkin bilinmesi gereken temel bilgilere değinmekteyiz. İşte dijital ikiz teknolojisine ilişkin bilinmesi gerekenler…
Fiziksel bir ürün, süreç veyahut sistemin sanal ortamdaki bir kopyasının oluşturulması olarak karşımıza çıkmakta olan dijital ikiz teknolojisi, işlev olarak bir ögeyle alakalı olarak gerçek zamanlı bir şekilde veri toplamak amacıyla sensörleri kullanıp fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprü görevi görmektedir. Veriler zamanla ögenin dijital bir kopyasının oluşturulması amacıyla kullanılmaktadır.
Dijital ikiz teknolojisi, jet motorları, rüzgar türbinleri gibi varlıkların performansını artırmak amacıyla kullanılmıştı ve zaman içerisinde adeta sofistike bir hale geldi. Çoğu şirket gerek insan gücü gerekse maliyet ile ilgili olarak dijital ikiz teknolojisine başvurmaktadır.
Dijital ikiz teknolojisi aslında çok eskiden de kullanıldı. İlk kullanımı 1962 yılında NASA tarafından gerçekleştirildi. Bir uzay görevinin test edilmesi, maliyetinin hesaplanması için yararlanıldı. Ancak Dijital İkiz terim olarak ilk kez 2002 yılında NASA danışmanı DR. Michael Grieves tarafından telaffuz edilmiştir. Teknolojinin bir trend olması ise IoT’nin günümüzde yükselmesi ve endüstri 4.0 ile gerçekleşmiştir.
Teknoloji özellikle sağlık sektöründe oldukça önemlidir çünkü hastane yöneticilerinin hastaneyi dijital olarak klonlayıp hasta sağlığı ve iş akışıyla alakalı güçlü, gerçek zamanlı iç görüler elde edilebilmesini sağlamaktadır. Böylece hastaların izlenmesi ve ekipman aracılığı ile personelin koordine edilmesi maksadıyla sensörlerin kullanılması mümkün hale gelmekte ve böylece acil eylem gerektiği zaman doğru kişiler uyarılabilmektedir.
Dijital ikiz teknolojisi, binaların durumunu daha detaylı inceleme, bunun yanı sıra yapılan uzay araçları, jetler v.b. araçların simüle edilmesinin sağlanmasında ve daha pek çok alanda da kullanılabilmektedir.