Meta Malzeme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda meta malzeme teriminin anlamına ilişkin bilgilere yer veriyor, meta malzemelere dair bilinmesi gereken temel unsurlara değiniyoruz.

Nano bilimi, malzeme bilimi, elektrik mühendisliği, fizik, optik barındırmakta olan ve disiplinler arası büyüyen bir alanda sunulan meta malzeme, mühendislik hesaplamalarıyla deneysel ortamlarda elde edilen olağandışı malzemeler olarak tanımlanabilir.

Bilimsel toplulukların ilgisini çeken meta malzeme yapısı, diğer malzemelerin çözemediği bazı sıkıntılara çözüm sağlamaktadır. Bir meta malzeme aynı zamanda, elektrik özelliklerini doğrudan oluştuğu malzemelerden almayan yapay bir bileşik olarak da tanımlanabilmektedir. Söz konusu malzemeler doğal malzemelerde yer alan kimyasal bileşimin yanında özelliklerini iç yapısından almakta olan, kompozit olarak bilinen malzeme yapılarıdır.

Meta malzeme kullanılarak nesnelerin görünmez hale getirilmesi, çoğu zaman sihirbazlık hilelerine benzetilmektedir çünkü nesne kaybolmamış, sadece gizlenmiştir. Bu yanılsamayı sağlamak için bilim insanlarınca ‘elektromanyetik spektrum’ olarak bilinen spektrumun belirli kısımları saptırılır. Kendi yönlendirmiş oldukları kör noktaları ortaya çıkarabilmek için de meta malzemelerden yararlanmaktadırlar.

Elektromanyetik spektrum, ışıkların dalga boylarına göre sıralanmaktadır. Görünür ışık bölümü insan gözünün hangi dalga boylarındaki ışıkları görebileceğini tespit etmektedir. Meta malzemelerin içerisinde yer alan elektromanyetik dalgalar alışılmış bir halde bükülmemektedir. Bükülme, malzemenin içerisine deneysel ortamda minik implantlar yerleştirilerek gerçekleştirilmektedir. Böylece cismine üzerine düşürülen ışık ışını bükülebilmektedir ve istenilen şekilde yönlendirilebilmektedir.

Meta malzemelerin araçlarda darbe emici görevi gerebileceği düşünülmekte ve bu bağlamda çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kablosuz şekilde gerçekleştirilen güç aktarımında manyetik meta malzemelerin kullanılmasıyla daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

Cevap bırakın