Yeni yazımızda sizler için sis bilişim teriminin ne anlama geldiğine yer vermekte ve bu hususta bilinmesi gerekenlere değinmekteyiz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Bulut bilişimin içerisinde bulunan fakat bir merkeze sahip olmayan sisteme sis bilişim ismi verilir. Daha çok akıllı ev sistemlerinde ve akıllı şehir sistemlerinde kullanılmaktadır.
İnsanların müdahalesi olmaksızın internet aracılığıyla nesnelerin birbiri ile iletişim halinde olması anlamına gelen nesnelerin interneti, veri paylaşımı yapabilmekte olan her şeyin ağı olarak kabul edilir. Bulut bilişim, çevrim içi harddisk olarak da tanımlanabilen bir terimdir ve bilgisayarda veri depolamak istenen dosyalar aynı şekilde bulut ortamında da saklayabilir. Bulut sistemleri günümüzde oldukça büyük kapasitede verileri muhafaza etmekte ve istendiği taktirde ortak kullanım için de paylaşabilmektedir. Sis bilişim ise bulut bilişimin sağladığı bazı hizmetlerin farklı şekilde sunulması olarak karşımıza çıkar. Veri kaynağıyla bulut arasında yer alır ve belirli bir merkeze sahip değildir. Sis bilişimde gelmekte olan veriyi bir merkeze göndererek işlenmesi durumu söz konusu değildir. Verinin analiz edilerek yalnızca ihtiyaç duyulan kısmının merkeze gönderilmesini desteklemektedir. Bu da akıllı ev sistemi gibi sistemler hususunda avantajları beraberinde getirir.
Evinizde kullanmış olduğunuz akıllı cihazların gün içerisinde birbirine veriler gönderdiğini düşününüz. Söz konusu veriler farklı konumda yer alan bulut sistemine gidene dek cihazlardan geçmekte ve bu da veri paylaşımıyla ilgili olarak ağda gecikmeye sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra pek çok cihazdan geçtiğinden verilerin güvenliği açısından sorun ortaya çıkabilir. Sis bilişim, sistemin yanıt süresini kısaltma ve iyileştirme konusunda katkı sağlar. Bunun yanı sıra veri güvenliğini artırır ve ağ gecikmesi sorununu büyük oranda ortadan kaldırır. Sis bilişim sayesinde bant genişliği daha az tüketilmekte ve düşük bant genişliğind de de çalışabilmektedir.
Sis bilişimin yukarıda saydığımız avantajları bulunduğu gibi bazı temel dezavantajı da bulunmaktadır. Söz konusu dezavantaj kullanılan kablosuz ağın güvenliğinden kaynaklanabilecek olan genel sorulardır.Yani aslında bu sis bilişim uygulamasından kaynaklı sayılabilecek bir sorun da değildir.
Günümüzde akıllı şehir sistemlerinde de sis bilişimin kullanıldığına şahit olmaktayız. Sis bilişim, akıllı şehir sistemleri hususunda daha yüksek performans alabilmeyi mümkün hale getirir ve özel verilerin güvenliğinin sağlanması ise ayrıca bir artıdır. Otomobillerde ise gelişen teknolojiler ile mümkün olan otonom araçlarda navigasyon sistemleri ve pek çok hususta da sis bilişim söz konusu olmaktadır.