Günümüzün en popüler programlama dili olan Javascript’in tarihine ilişkin bilgilere veriyoruz. İşte Javascript hakkında geçmişe yolculuğumuzdan satır başlıkları…
Dünya genelinde en çok kullanılan scriptlerden biri olan Javascript, hali hazırda web sayfalarını dinamik ve interaktif hale getirmeye yarayan en popüler programlama dili olarak kabul edilmektedir.
1990’lı yılların ortasına dek web tarayıcıları alanında Netscape ve Microsoft olarak iki dev isim bulunuyordu. Bu iki teknoloji firması arasında meydana gelen rekabet ile birlikte zaman içerisinde yeni internet teknolojileri meydana geldi. Netscape kurucusu olan Marc Andreesen, internetin daha dinamik bir hale getirmesi gerektiğini düşünmekte idi. Bu yüzden Netscape, Brendan Eich’e görev vermiş olup verilen görev, web sayfalarında etkileşimi sağlamakta olan programlama dilinin geliştirilmesi idi ve bu kapsamda bir süre sonra Javascript dili ortaya çıkarıldı.
Javascript ilk kurulduğu zaman Mocha ismi ile anılıyordu. Javascript ismini alması ise 1995 yılında gerçekleşmiştir. Bunun olmasının sebebi Sun şirketi tarafından patentinin alınmasıdır. O dönemler Java popüler olduğundan Javascript ismi verilmesi tamamen stratejik bir hamleydi. Bunun dışında Java ile herhangi bir bağlantısı bulunmuyordu.
Java her ne kadar büyük uygulamalarda ilk tercih olsada yapısı gereği dinamik bir internet sitesi için yeterli durumda değildi. Özellikle açılır menü ve formların kullanılabilmesi için başka bir dil gerekiyordu ve Javascript de böylece doğmuş oldu. Her ne kadar başarılı olsada ilk piyasaya sürüldüğünde pek sevilmediğini belirtmemiz gerekiyor.
Java adı altında çıkmış olması sıklıkla karşılaştırmalara gebe olmasına ve Java’nın yetersiz bir alt versiyonu olarak tanımlanmasına sebep olmuştu. Javascript sadece 10 günde piyasaya sürüldüğünden gelişimini sonradan tamamlamıştır. İlk başlarda çok sayıda eksikliği bulunmakta olan Javascript, mühendis olmayanlar ve tasarımcıların kullandığı bir dil olarak sınıflandırılmakta idi. Zaman içerisinde dinamik bir web sitesinin önemi anlaşıldığında Javascript’in de önemi anlaşılmıştır. Günümüzde hemen hemen her internet sitesinde Javascript kullanılmaktadır.