Single Page Application Hakkında Bilgiler

Web uygulamalarından Single Page Application’ın ne anlama geldiğine yer veriyor, hakkında bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.

Sayfa yenilemeksizin veri akışını sağlamak ve aynı zamanda daha iyi bir performans ortaya koymaya yarayan bir web uygulaması olan Single Page Application, günümüzde Netflix, Google Maps, Pinterest, Gmail ve daha pek çok uygulamada kullanılmaktadır.

Tek sayfa uygulamaları olarak çevirebileceğimiz Single Page Application’ın temel amacı tüm sayfayı her seferinde yeniden yüklemek yerine dinamik olarak sayfayı yenilmeksizin içeriğini güncellemektir. Örneğin bir alışveriş sitesinde gezinti yaparken her ürünü açıp incelediğinizde her seferinde yeni bir sayfa açarsınız ve sunucuya yeni bir istek gönderirsiniz. Bu sistem her ne kadar güvenli olarak çalışıyor olsada internet trafiğinin yoğun olduğu durumlarda hız performansını etkilemektedir. Tek sayfa uygulamaları bu durumun önüne geçmek açısından fayda sağlar.

Tek sayfa uygulamaları hususuna Javascript, kullanıcının etkileşime girmiş olduğu web sayfalarını üretmek amacıyla ortaya çıkarılmıştır ve zaman içerisinde gelişim göstererek istemci taraflı olarak çalışan, hızlı performans alınmasını sağlayan bir özellik kazanmıştır. Ajax ise 90’lı yılların ortasından beri kullanılan, açılımı Asynchronous JavaScript and XML olan web teknolojisidir. Sayfada bir değişiklik olduğunda veyahut istek gönderildiği zaman sadece ilgili bölümün değişmesini sağlamaktadır. Ajax bir geliştirme tekniği olup, bilgilerin sayfa yenilenmeden gelmesini sağlamaktadır.

Geleneksel uygulamalarda sayfada bir değişiklik yapmak istendiği zaman sunucuya istek gönderilerek tüm sayfa yeniden yüklenirken, her link yeni bir sayfa anlamına gelmekte ve bir sayfaya tıkladığınız zaman yeniden yükleme ikonunun çalıştığını farkedersiniz. Tek sayfa teknolojileri bu bağlamda oluşabilecek vakit ve internet verisi kaybını engellemektedir. Son derece hızlı çalışan SPA,  tek sayfa gibi gözükebildiğinden bazen olması gerektiği gibi indexlememeye neden olabilir. Bu da sayfa skorunu engelleyebilen bir olgudur. Google ve frameworkler ise bu sorunu giderebilmek adına çalışmakta ve bunun bir dezavantaj olmaktan çıkarılması hedeflenmektedir.

Single Page Application hususunda kullanılabilecek pek çok framework bulunmaktadır. Bunlardan başlıcalarının Ember JS, Vue JS, Backbuno JS ve Angular olduğunu söyleyebiliriz. Esneklik ve uyumluluk konusunda React JS’nin, etkili ve tam verimli olarak kullanmak için Angular’ın ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Cevap bırakın