BUGATTİ, VEYRON modeli ile kendisini dünya pazarında rekor kırması büyük bir olaydı. Zamanla piyasada rakipleri arttı. İnsanlar geçen süre içinde heyecanla yeni modeli bekledi. Tasarım harikası olan araç, CHİRON modeliyle yeni unvanların peşinde oldu. BUGATTİ CHİRON, şaheser ve mühendislik harikası bir makinedir. Elbette sınıfında en iyisi olması için tasarlanmış hayallerin gerçeğe dönüştüğü simgedir. Fransa’nın en bilindik firması olan BUGATTİ, 1500 beygir gücüne sahip ve 2.4 milyon EURO değerindeki aracını nihayet araba hayranlarına tanıtılmıştır.
VEYRON’DAN CHİRON’A
Fransa’nın en ihtişamlı arabalarından olan BUGATTİ, 2005 yılında piyasaya sürdüğü VEYRON modeliyle otomobil piyasasında en büyük sükseyi yaptı. Otomobil dünyasında daha öncekilerden çok farklı bir olaydı. Bu model markaya zamanın en hızlı otomobili unvanını kazandırdı. Rakipler şirketin bu başarısını geçmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştı ve şirket sahip olmuş olduğu rekoru korumalıydı. İnsanlar daha yeni bir modeli heyecanla bekledi. Yaklaşık 10 yıl süren tasarım sürecinin ardından tasarım süreci tamamlanan CHİRON 2016 yılında piyasaya sürüldü. İsmini Monakolu yarışçı Louis CHİRON’ dan alır. Arabanın ilginç özelliklerinin yanı sıra Fransa’da bulunan fabrikası da ilginçtir. Fabrikada her şey elle yapılır. Fransa’nın Molsheim şehrinde hayata geçirilen CHİRON, 500 adetle sınırlı sayıda üretilmiştir.
Tasarımdaki incelikler
Firma yepyeni bir azami hız belirlemek için VEYRON’ un ünlü motoru W16 yeniden tasarlandı. VEYRON ilk üretildiğinde alanında tekken şimdi birçok rakibiyle yarışıyordu. Artık eşsiz bir tasarıma yeniden kavuşma vakti geldiğinde tüm mühendisler hayal gücünü CHİRON modelinde topladı. Firmanın yeni iddialı otomobili, 0’dan 100km/h’ye 2.5 saniyenin altında çıkabiliyor. 8.0 litrelik 4 turbo ile beslenen W16 motordan güç alacak olan yeni makine 1478 hp güç üretiyor. İki tane V8 motorunun birleşimi şeklinde tasarlanan W16 motor, 1.600 Nm tork üretiyor. Yeni CHİRON, VEYRON modeline göre %25 daha güçlüdür. Aracın hızı 420 km/s olarak sınırlandırılmıştır. Söylentilere göre araç 461 km/h çıkabiliyor. Otomotiv endüstrisi çok gelişmiştir ve sistemde yer alan bireyler her gün yeni bir fikirle ortaya çıkmıştır. Firmanın böyle bir ortamda bu aracı tasarlaması kayda değer bir durumdur ve en son teknolojilere sahip en iyi hiper arabadır. Bu beygir seviyesindeki son içten yanmalı motora sahiptir. VEYRON aracının sahip olduğu W16 motoru 1200 beygir gücü üretmekteydi. Yeni aracın hedeflerine ulaşması için normal bir aracın gücü kadar ek bir güç gerekliydi.
Yeni motor 4 turbo şarjöre sahiptir. Motor ilk çalıştığında önce iki turbo şarjör devreye girer. Motor dakikada 3800 devir yapmaya başladığında diğer iki turbo da devreye giriyor. Motoru soğutmak için 800 litre suyu sürekli dolaştırır.
Bir araç ileri itildiği zaman hava akışını bozar ve türbülans oluşturur. Oluşan türbülans araç üstünde olumsuz etki yapar. Aracın aerodinamik tasarımı ile bu sorun çözüldü. Temiz hava arabanın yanlarından motor kısmına gönderilir ve arabanın arka kısmından atılır. 400 km/h ile giden bir arabayı durdurmak için gereken güç yaklaşık 400 beygirdir. Bu da balatalarda aşırı ısınma sorununa neden olur. Bu sorun ön far ve kaporta kısmından alınan havanın balatalara aktarılması ile balatalarda soğutma gerçekleştiriliyor. Frenleme sisteminde mekanik frenin yanında hava freni de vardır. Araç yüksek hızlara çıktıkça lastiklere binen yük de artar. Michelin BUGATTİ’ nin VEYRON modeli için özel lastikler tasarladı. Araç üretilmeden önce sağlamlık testlerine de sokulmuştur ve derece başına 50.000 Nm güce dayanabilir. Aracın bu güçlere dayanabilmesi için uçak ve uzay teknolojilerinde de kullanılan bal peteği tasarımından yararlanılmıştır. Kullanılan bu yapı ile daha hafif ve dayanıklı tasarımlar elde edilmiştir. CHİRON’ un motoru VEYRON modelinde olduğu gibi Aracın ortasında yer alır. Aracın yanları otomotiv dünyasında kullanılan en büyük karbon fiber yapılardır. Aracın içi dahil elle tasarlanmış ve birleştirilmiştir.
Yeni bir başarı
CHİRON araba hayranlarının zirvesinde yer alan muhteşem detaylara sahip mühendislik harikası. Araç sürücüsü 400km/h hızı üzerinde dünyada uçmuş hissine kapılır. Araç saniyede 120 metreyi aşmayı başararak yeni bir başarı öyküsünün başlangıcı olmuştur.