Satın aldığınız sabit diskin sizi uzun süre götürebilmesi için yapmanız gereken bazı şeyleri detaylı olarak anlatıyoruz.
Hemen hemen herkes bilgisayar kullanıyor. Bilgisayarlarımızın içerisinde de depolama aygıtlarımız yer alıyor. Bunlar HDD, SDD gibi aygıtlar olup her birinin belli bir kullanım ömrü bulunuyor. Kullanım ömürleri modelden modele değişmekle beraber yaklaşık olarak 12.000 gündür. Ancak bu süreyi değiştirebilmek biraz da bizim elimizde. Eğer cihazı kötü kullanırsak çok daha kısa sürebilir. Aşağıdaki maddelere dikkat ederseniz daha uzun ömürlü, sağlıklı bir sabit diskiniz olur.
Güç Kaynağının Kalitesi
Bilgisayarlarda bulunan güç kaynaklarının günümüzde genelde aşırı veya düşük voltaja karşı koruması bulunuyor. Fakat bulunmayan pek çok model de var. Bu unsura dikkat etmek gerekiyor. Gerekli korumalara sahip güç kaynaklarını kullanmalısınız.
Özellikle UPS güç kaynaklarını kullanmak faydalı olabilir. Bu cihazlar bilgisayarınızın donanımları ile elektrik kaynağı arasında bir koruma duvarı görevi görmektedir.
Uzun Süre Bilgisayarı Açık Bırakmak
Bilgisayarınızı uzun süre boyunca açık bıraktığınızda sabit diskinizin sağlık oranı düşüyor. Bu sebeple işiniz olmadığında bilgisayarı enazından uyku moduna almanız gerekmekte. Eğer bunu otomatik yapmak istiyorsanız Denetim Masası Güç Ayarları üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Fiziki Darbeler
Sabit diskler fiziki darbelerden çok fazla etkilenir. Diski yere düşürmeniz, kasaya vurmanız veya kasanın yere düşmesi gibi sebeplerden dolayı çok kolay bir şekilde bozulabilirler. Zaten bu donanımların çalışma esnasında da sallanmaması, hareket ettirilmemesi gerekir. İşte bunun için kasalarda HDD için geliştirilmiş özel sabitleme yuvaları vardır.
Sıcaklık Unsuru
Kasanızın haddinden fazla sıcak olmamasına özen gösterin. Özellikle boşta çalışan bir bilgisayarın donanımları 50 dereceyi geçiyorsa bir sıkıntı var demektir. HDD aygıtlarının da belli sıcaklıkları vardır. Aşırı yükselen HDD ısısı tehlike çanlarının göstergesidir.