TikTok uygulaması her geçen gün daha da büyüyor. Ancak uygulamanın gençler için tehlikeli bir ortam sunması eleştirilere sebep oluyor.
Tiktok Nedir?
Tiktok esasında bir sosyal medya uygulamasıdır. Özellikle gençleri etkilemeyi başaran özel efekt filtreleri, eğlenceli etiket ve çıkartmaları ile dikkat çekmektedir. Kullanıcılar bu platformda kısa videolarını ouluşturup paylaşmaktadır.
TiTok, video klipleri için düzenlemeler yapmak için araçlar da sunmaktadır. TikTok üzerindeki bir video en fazla 15 saniye uzunluğunda olabilir. Ancak daha uzun videolar çekmek isterseniz bunu da yapmanız mümkün. Videoları birbirine ekleyerek daha uzun hikayeler oluşturabiliyorsunuz.
TikTok uygulamasının kullanıcı sayısı sürekli olarak artmaktadır. 2018 yılının ilk yarısında uygulamanın kullanıcı sayısı 250 milyon civarında idi. Üstelik bu rakam aktif kullanıcı sayısı olarak açıklandı. Şu an ise 500 milyondan fazla kullanıcısı var. Özellikle Asya ülkeleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan TikTok, bizim ülkemizde de popüler bir hale geldi.
Türkiye’de 21 Ocak günü Andrroid işletim sisteminde en çok indirilen sosyal medya uygulaması oldu. Tüm Android uygulamaları içinde ise 3. oldu. TikTok’un giderek daha da yaygın bir hale gelmesi özellikle ebeveynleri düşündürmeye, endişelendirmeye başladı. Çünkü TikTok genellikle gençlerin kullandığı bir uygulama. 13 yaş sınırı bulunuyor ancak 13 yaş altındaki pek çok çocuk ta bu uygulama üzerinde paylaşımlar yapıyor.
Kişilerin görüntülerini sürekli olarak videolar halinde başkalarıyla paylaşması ve bunların özellikle çocuklar ve gençler olması sapık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda çocukların yanlış kişilerle de arkadaşlık kurmasına sebep oluyor.
Genel bir eleştiri nedeni de TikTok geliştiricisinin uygulamasındaki gizlilik ve asayiş unsurlarının uygulamadığı yönünde. Kağıt üzerinde bazı kurallar var ancak TikTok bu kuralları uygulamak için yeterli önlem almıyor gibi gözüküyor. Örneğin uygulama içerisinde ırkçı söylemler, cinsel içerikler, yanlış örnek oluşturabilecek pek çok davranış bulunuyor.
TikTok uygulaması özellikle kapanan Vine’ın yerini aldı. Twitter, 2016 yılında Vine uygulamasını 200 milyondan fazla kullanıcısı olmasına rağmen kapatmıştı. Şimdi bunu fırsata çeviren TikTok, yarım milyar kullanıcısıyla çığ gibi büyüyor.
TikTok uygulaması bazı ülkelerde yasaklanırken bazı ülkeler de denetim altına aldı. Örneğin Endonezya ülkesinde tehlikeli bir uygulama olarak görülüp yasaklandı. Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara sahip ülkelerde de denetim altına alındı. Fransa polisi ise uygulamayı kullanan çocukların sapıklar tarafından cinsel teklifler alabileceği konusunda uyarıda bulundu.