Microsoft’un Windows işletim sistemi her ne kadar en yaygın işletim sistemi olarak bilinse de en az Windows kadar önem verilen işletim sistemleri de yok değil. Bunlardan birisi de Linux açık kaynak kodlu işletim sistemi. Birçok farklı versiyon olarak kullanılan Linux, genel kanı olarak daha güvenli bir işletim sistemi olarak da adlandırılmakta. Fakat ne kadar Linux güvenliğinin oldukça yüksek olduğu söylense de bu sistemde de belli başlı açıklar ortaya çıkmıyor değil. Özellikle hackerların yaptıkları açıklamalarda bu açıklara çok sık rast geldiği de belirtiliyor.
Benzeri bir durum daha ortaya çıktı. Linux işletim sistemlerinde yeni bir açık gözüktü. Bu kez işletim sisteminin Systemd isimli bir servis yöneticisinde ortaya çıktığı belirtilen açık nedeniyle kullanıcıların bilgisayarlarının çökertilebildiği belirtildi. Ortaya çıkan detaylara göre bilgisayarın çökmesine neden olan bir DNS paket sistemi. DNS paket ile kullanıcıların bilgisayarlarına gönderim yapılarak çok kolay bir şekilde işletim sistemi, tamamen çökertilebiliyor.
Ortaya çıkan açıkla beraber işletim sisteminin oldukça kolay işlemlerle çökebildiğinin açıklanmasının hemen ardından bir yamam geliştirmesi yapıldığı da belirtiliyor. Kullanıcıların yama ile Linux işletim sistemlerinde yaşanan açığı kapatmalarının mümkün olduğu ve bu süreçten sonra benzeri bir durumun yaşanmadığı ortaya çıktı. Çökme sorunlarına neden olan açığın giderilmesi için yayınlanan yama özellikle sunucuları sahiplerini sevindirdi.
Linux Yamaları Sunucular İçin Oldukça Önemli
Öyle ki sunucu sistemlerinde sürekli açık kalma oranı çok daha başarılı olduğu için genelde Linux işletim sistemi kullanılıyor. Böyle bir sorunun gündeme gelmesiyle beraber Linux işletim sisteminin güvenlik açığı, sunucularda yer alan bilgilerin ve servislerinde zarar görmesine neden olabiliyor.
Özellikle web siteleri için çok ciddi bir sorun olarak gösterilen açığın kapatılması için yayınlanan yama, özellikle sunucu sahiplerini ilgilendiriyor. Söz konu yamanın yüklenmesinin ardından sorunun tamamen çözüldüğü ve bundan sonrada iyileştirme yamaları için yayın yapılacağı belirtiliyor. Aynı sorunun farklı versiyonlarda da yaşandığını da ekleyelim. Düzeltme yamasının numarasıysa CVE-2017-9445