Yeni içeriğimizde Google’ı daha iyi kullanabilmenize yarayacak ipuçlarını detaylarıyla paylaşıyoruz.
Popüler arama motorlarından Google, genel itibariyle pratik bir kullanıma sahip ancak şimdi anlatacağımız tüyolardan faydalanarak daha da pratik bir hale getirebilmeniz mümkün.
Otomatik düzeltme ile zaman kaybetmeyin
Kuşkusuz ki her kullanıcı çok iyi klavye kullanamaz. Çok iyi bir klavye kullanıcısı bile bazen bir cümleyi yazarken çok fazla hata yapabilir. İşte bu gibi durumlarda arama sorgusu yapmaktan çekinmemeniz gerekir. Çünkü Google, sorgudaki kelimelerde bir sıkıntı varsa dahi otomatik olarak yazım hatasını düzeltir ve düzeltilmiş halini yayınlar. Böylece sizi ekstra zahmete girmekten kurtarır.
Öte yandan hızlı klavye kullanamayan kullanıcılar bir veya iki kelimelik aramalar yaparak çok geniş kapsamlı sorgu sonuçlarına da ulaşabilir. Google, bulmak istediğiniz sayfayı kolayca bulabilmeniz için özel bir algoritmaya sahiptir. Böylece aratmak istediğiniz şeyi uzun uzadıya yazmanıza gerek kalmaz.
Tırnak içerisinde arama yapmak
Google üzerinde bir cümleyi veya kelimeyi tırnak içerisine alıp o şekilde arama yaptığınız zaman karşınıza çıkan sonuçlar tırnak içerisine almış olduğunuz kelime ve cümlenin bulunduğu kısımlar şeklinde olacaktır. Yani mevzu bahis kelimenin nerelerde geçtiğini tespit edeceksiniz.
Aynı işlemin bir benzerini yıldız işaretini kullanarak da yapabilirsiniz. Bunun için mesela bir şarkı sözü arıyorken yalnızca aklınızda kalan kısımları aratıp sonuca ulaşmaya çalışabilirsiniz. Örneğin şarkının ortasından bir kelime ve sonundan bir kelime aklınıza geldi. Bunu aratmak için yıldızlı arama yapabilirsiniz. Google, koyduğunuz yıldız sayısı kadar eksik kelime olduğunu farzedebilir ve buna dair sonuçlar verebilir. Bu yüzden ne kadar yıldız işareti koyduğunuz önemlidir.
Dosya araması gerçekleştirmek
Bu ipucu eğer internetten dosya indirme işlemleri yapıyorsanız veya doğrudan bir PDF görüntülemek istiyorsanız çok işinize yarayacak. Genelde bir dosya indireceğiniz zaman alakasız bağlantılar sorgu sonucunda karşınıza çıkar. Oysa dosya araması gerçekleştirerek istediğiniz dosyaya daha kolay ulaşabilmenize imkan tanınmaktadır. Dosya araması yapmak için filetype:(dosyatipi) şeklinde uygulayın.Mesela dosya tipi olarak PDF seçerseniz Google sadece PDF dosyalarını görüntüler.
Aramalar arasından bir kısmı çıkartmak
Arama yaparken mesela Facebook sitesinin sorgu sonuçları arasında çıkmasını istemiyorsanız o halde aramanın sonuna – işareti ekleyip devamına Facebook yazıyorsunuz. Böylece yaptığınız sorgu sonucunda Facebook adresinden herhangi bir içerik karşınıza çıkmayacak ve böylece daha isabetli aramalar yapabileceksiniz.