Google tarafından yapılan açıklamanın ardından lisans krizi boy gösterdi. Peki bu lisans sorunundan hangi uygulamalar etkilenecek? Gelin bir bakalım.
Play Store
Sorundan etkilenecek olan uygulamaların başında Play Store geliyor. Google Play Store, Google’ın işletim sistemi Android’in resmi mağaza uygulaması olup bundan sonraki süreçte Play Store uygulamasının yeni telefonlarda bulunması mümkün olmayacak.
Gmail
Google tarafından sunulan ücretsiz bir mail hizmeti olan Gmail, günümüzde ülkemizde en çok kullanılan mail servislerinden biri. Lisans sorunu Android cihazlarda Gmail uygulamalarını da etkileyecek.
Google Drive
Drive uygulaması günümüzde ülkemizdeki akıllı telefonların pek çoğunda ön yüklü olarak bulunmakta. Ancak lisans sorunu nedeniyle yeni akıllı telefonlarda Google Drive uygulaması da bulunmayacak.
Google Haritalar
En çok kullanılan Android uygulamalarından biri olan Google Haritalar, ülkemizde epey yaygın olarak kullanılıyor. Sürücülerin yanı sıra yayaların da epey işine yarayan Google Haritalar için artık destek sunulmayacak.
Google Duo
Google tarafından sunulan görüntülü sohbet yazılımı Google Duo da sorundan nasibini alacak. 18 Mayıs 2016 yılında duyurulan ve 16 Ağustos 2016 tarihinde kullanıma açılan uygulamanın ülkemizde aktif olmayışı diğer Google uygulamalarına nazaran biraz daha önemsiz gibi gözüküyor. Sonuçta WhatsApp, Facebook Messenger gibi ciddi rakipleri bulunuyor ve ülkemizde en çok WhatsApp kullanılıyor.
YouTube
En çok kullanılan platformların başında ise YouTube geliyor. Hemen hemen her akıllı telefon kullanıcısı saatlerini YouTube başında geçiriyor. YouTube mobil uygulamasının ülkemizde deaktif olması büyük bir kullanıcı kitlesi kaybetmesine de neden olacaktır.
Google Asistan
Değişiklik yaşanacak uygulamalardan biri de popüler sesli asistan Google Asistan olacak. İki yönlü görüşmelerde de kullanılabilen Google Asistan, yeni düzenlemeyle birlikte artık deaktif hale gelecek.