Bu yazımızda ERP’nin ne olduğuna değiniyor, ERP yazılımlarıyla ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte detaylar…
ERP, sipariş , personel , aksesuar, stok, yan sanayi, satış gibi fonksiyonları içerisine alan entegre bilgi sistemlerini ifade eden yazılımlara denmektedir.
ERP yazılımlarında satış verileri ayrı bir programda, personel bilgileri ayrı bir programda bulunuyor ve programlar birbirinden farklı yapıda olduğundan sistemin tümü bütünleşik bir yapıda olmayıp, departmanların ayrı olarak bulunması bilgi sisteminin entegreliğini zorunlu hale getiriyor. ERP sisteminin artı ve eksi yönleri bulunmakta olup, aynı bilginin farklı yazılımlara farklı şekilde işlenip veri raporlarının çoğu kez birbirlerini tutması gibi sorunlar meydana gelebiliyor. ERP sisteminin birleşik olması, en baştan sona kadar belli bir sıranın takip edilmesi en büyük avantajı olup, çalışma düzeni konusunda düzen ve disiplin sunabilmektedir.
Serbest piyasada ERP yazılımlarının pahalı olması patronların önündeki en büyük engellerden biri olmakla beraber bu tür programlar özelinde yetişmiş elemanın az olması da dezavantaj olarak kabul edilebilir.
ERP programına dahil edilmek istenmeyen verileri ayrı bir yazılım ile kayıt altına alınarak finansal işlemleri ayrı olarak yürütülebilir. Aylık raporlarda gözlemlenmesi amaçlanan verilerin hem ERP yazılımları hem de finans adına kullanılan bağımsız yazılımlardan raporlar alınarak birleştirilmesi mümkün olmaktadır.