Bu yazımızda mobil imzanın ne olduğundan bahsedecek, mobil imzanın nasıl alınabileceği konusuna değineceğiz. İşte ayrıntılar…
Günümüzde internet çok yaygın bir hale geldi. İnsanlar hemen hemen her işlemini internet üzerinden halletmeye başladı. Mobil imza da bu alana hizmet eden araçlardan biri olarak karşımıza çıkmakta.
Mobil imza, elektronik ortamda oluşturulan dökümanlar adına e-Devlet ile aynı görevi görmektedir. Mobil imza hizmeti devlet tarafından değil GSM operatörleri tarafından verilmektedir ancak e-Devlet içerisinde kullanılabilmektedir.
Mobil imzalara ilişkin her operatör farklı ücretlendirme yapmaktadır. Mobil imza hizmeti almak istediğiniz zaman GSM operatörünüzü belirleyip en yakın şubesine gitmeniz gerekiyor çünkü şu an da internet siteleri aracılığıyla mobil imza edinemiyorsunuz.
En yakında GSM operatörü şubesine giderken nüfus cüzdanınızı yanınıza almayı unutmayın çünkü başvuru sırasında nüfus cüzdanı gerekmektedir. Eğer telefon hattınız yapacağınız mobil imza başvurusu için uygun değilse o halde mobil imza uyumlu bir SIM kart satın almanız da gerekeceğini belirtelim. Kendinizi buna göre hazırlayıp sonrasında şubeye gittiğinizde sürpriz yaşamamanızda yarar var.
Mobil imza servis paketinizi seçmenizin ardından artık mobil imza sahibi olacaksınız. Günümüzde mobil imza ücretleri operatörden operatöre değişmekle beraber aylık ortalama 8 TL ücreti bulunmaktadır. Bazı operatörler yıllık veya üç aylık paketler de sunmaktadır.
Mobil imzaların kendi içerisinde farklı çeşitleri de vardır. Mobil imza başlangıç, mobil imza standart, mobil imza kamu, mobil imza avukat v.b. paketler yer almaktadır. Seçeceğiniz tipe göre farklı seçenekler ve farklı ücretlendirmelerle karşılaşabilirsiniz.