Yeni yazımızda önde gelen mobil oyun geliştirme motorlarından bahsediyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…
Günümüzde insanlar gündelik hayatlarında teknolojik cihazlara oldukça ihtiyaç duymaktadır. Bu durum özellikle son 10 yıldır söz konusu olmaktadır.
Akıllı telefonlar artık insanların her an yanındadır ve gerek işleri gerekse hobileri için telefonlarıyla vakit geçirmektedirler. Akıllı telefonlarla ilgili olmazsa olmaz unsurlar yazılım olup, cihazların yazılımına uygun olarak çeşitli mobil uygulamalar ve oyunlar geliştirilmektedir. Bu geliştirme sürecinde de bazı araçlardan yararlanılmaktadır.
Günümüzde uygulamalar ücretsiz ve ücretli olarak temelde iki çeşide ayrılmaktadır. Mobil uygulamalar insan hayatını kolaylaştırabilen pek çok özellikle de karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin bankacılık işlemlerini çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilmek ve daha pek çok işlev mobil cihazlar aracılığıyla kolayca yapılmaktadır.
Bir bilgisayar kurulan ve mobil platformlar için uygulama geliştirmeyi amaçlayan yazılımların ihtiyaç duyduğu paket SDK olup, içerisindeki hazır paketlerin kullanılmasına imkan tanımaktadır. Güncel sürümünün indirilip kurulması gerekmekte, aksi taktirde problemler meydana gelebilmektedir.
Unity
Unity yaygın olan mobil oyun geliştirme motorudur. Ücretsiz sürümü kullanıldığı taktirde Unity ile geliştirilen uygulamaya giriş esnasında Unity şirketinin splash screen ekranı çıkmakta olup, Unity aracılığıyla dilerseniz iki boyutlu, dilerseniz üç boyutlu oyun ve programlar hazırlayabiliyorsunuz. Java Script ve C# dilleri de kullanılabilmekte olup, aynı zamanda pek çok platformun desteklediği Unity 3D internet üzerinden Web Player da desteklemektedir. İçerisinde bir emulatör ile beraber kurulan Unity, Oynat butonuna basıldığı zaman ara yüz ve scriptler etkileşime geçip sonuçları size gösterir.
MIT AppInventor
Uygulama geliştirmek isteyip programlama dili bilmeyenler için kullanılabilecek web tabanlı Android uygulaması yapma programlarından biridir. MIT AppInventor ile Design bölümünden bileşenleri sürükle bırak yapıp istenilen konumu ayarlayabiliyorsunuz. İmages, buton , Action float, onay kutucuğu gibi unsurları ayarlıyorsunuz. AppInventor’ u kullanmak için bir internet bağlantısı ve internet tarayıcısı kafi gelmekte olup, Chrome ile uyumlu olduğunu da belirtelim.
Unreal Engine
Kodlama bilmeden oyun yapma imkanı sunan Unreal Engine, bu bağlamda görsel tasarım sistemini kullanmaktadır. Bu sistem Blueprints olarak isimlendirilmekte olup, Playmaker ve Bolt’a benzer bir şekilde işlemektedir. Bu sistem oyuncu bir tuşa bastığı zaman oyundaki karakterin belli bir hareketi yapması mantığına kurulu olarak işlemekte olup, oyundaki mekanlar, eşyalar, karakterler Blueprint ile kolayca oluşturulabilmektedir. Bu bağlamda Unreal Engine bu konuda en iyi oyun motorlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Armory
Özellikle de oyun geliştirme kariyerine yeni atılacaklar için önerilebilecek olan Armory, üç boyutlu oyunlar geliştirmek adına işinize yarayabilecek açık kaynak kodlu bir oyun motorudur. Pek çok geliştirici Armory motorundan yararlanmakta olup, kullanıcı dostu Haxe görsel programlama dilini kullanmasıyla da farklılık arz etmektedir. Kod yazmadan görsel tasarım ağaçları kullanarak basitçe oyun tasarlamaya imkan tanımaktadır.