Bu yazımızda root terimine değiniyor, telefona nasıl root atılabileceğiyle ilgili olarak kapsamlı bir şekilde bilgilere yer veriyoruz.
Android işletim sistemli cihazlar varsayılan olarak bazı kısıtlamalar ile beraber gelmektedir. Bu bağlamda kullanıcıların daha özgür bir kullanım açısından cihazlarına root atmaları gerekebilir. Ancak root atılmış bir cihazda kontrol tamamen kullanıcıda olduğu için güvenlik açısından bazı riskler açığa çıkar ve bu da özellikle acemi kullanıcıların zararlıları cihazlarına almalarına neden olabilir.
Root yetkisi kullanıcının farkında olmadığı gizli özellik ve ayarların açılması anlamına gelmektedir. Yani üreticinin normal şartlarda izin vermediği işlemleri de telefonunuz ile yapabilirsiniz. Üreticinin artık destek vermemekte olduğu Android versiyonunu kurmak, işlemci hızını maksimum seviyeye yükseltmek, pil seviyesini daha iyi bir hale getirmek, özel yazı tiplerini yüklemek gibi pek çok işlemi yapabileceğiniz anlamına gelmekte olup, bilgisayar kullanmadan root atabilmeniz de mümkün olmaktadır. Bu hususta aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz:
Telefona root atma adımları:
KingRoot isimli APK dosyasını güvenilir bir kaynaktan indirip APK’yı çalıştırın. Eğer bilinmeyen kaynaklara yönelik uyarı çıkar ise o halde ayarlardan Bilinmeyen Kaynaklardan Uygulama Yüklemeye İzin Ver ayarını açık hale getirin ve uygulamayı yükleyin, Ardından Kingroot uygulamasını çalıştırın. Sonrasında “Try it” e dokunup ana ekrana geçiş yapınız ve root işlemini başlatabilmek amacıyla try roota basınız. Yüzde işareti çıktığı zaman rootlama başlamış anlamına gelmektedir. Root işlemi esnasında ürününüz birkaç kez tekrar başlayacak olup işlem bittiği zaman da ana ekran yeniden açılacaktır.
Root işlemi ile beraber cihazınızın yazılımını değiştirmiş olacağınız için yanlış bir adım atmadığınızdan emin olmanızı öneririz. Rootlama işleminden sonra cihazınız güvenlik açısından daha savunmasız olacağından virüslere karşı daha dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Bazı akıllı telefon modellerinde bootlader kilidi açılmadığı sürece root işlemi uygulanamamaktadır. Bu durumda da garanti bozulacaktır. Fakat bootlader kilidini açmadan root işlemi yaparsanız garantiyi bozmamış olursunuz.
Root işleminden sonra cihazınızda bir problem medyana geldiği zaman telefon üreticiniz artık size ücretsiz olarak onarım hizmeti sunmayabilir.