Aktif silindir teknolojisiyle ilgili olarak bilinmesi gereken unsurlara değiniyoruz. İşte aktif silindir teknolojisine dair ayrıntılar…
Araç motorları günümüzde gelişen teknolojik çözümlerle beraber iyileşip daha güçlü ve verimli hale gelmektedir. Bir otomobilin sakin sürüşlerde motor olarak tam kapasite çalışması gerekmemektedir. Hafif yüklerde kısmi gaz kullanarak silindirlerin yarısının kapanıp yakıt tasarrufu oluşması sağlanabilir.
Silindir deaktivasyon sistemi, motor silindirlerinin bazılarını kapatarak motor hacmini küçülmeye ve açık kalan silindirlerin yakıt yakmasına yarar. Kapalı silindirdeki pistonlar yakıt yakmadan beklemeye geçer. Bu motor yönetimi , torku, dişliyi, sürüş hızını v.b. izlemektedir ve bu parametrelere göre silindirlerin ne zaman devre dışı bırakılacağına karar vermektedirler.
Motor yönetimi silindirlerin bir kısmı kapatıldığında kalan gaz kelebeği açıklığının artırılmasını sağlamaktadır. Böylece kalan silindirler tüm silindirlerin ürettiği torku koruyabilmektedir. Ateşleme zamanının ayarı da silindirler için değiştirilmiş gaz kelebeği girdisini barındıracak şekilde ayarlanmaktadır. Bu işlemlerin en önemli faydası yakıt tarafında ortaya çıkmaktadır. Yakıt takımı düşürülmektedir. Aynı zamanda motorun ürettiği emisyonun kayda değer oranda düşürülmesi de yine önemli faydalarındandır. Aktif silindir teknolojisi yaklaşık %10 seviyesinde yakıt tasarrufuna imkan tanır.
Üreticiler aktif silindir teknolojisini çeşitli isimlerde kullanmaktadır. Örneğin Volkswagen Aktif Silindir Teknolojisi yani ACT olarak isimlendirirken Honda Değişken Silindir Yöntemi ismini kullanmaktadır. Sürücü güce ihtiyaç duyduğu zaman farkına dahi varmadan motor tam performans gösterebilmekte olup , tam performansa ihtiyaç duyulmadığında yine sistem devreye girer. Daha çok uzun yol kullanımlarında oldukça etkili olan sistem, zaman içerisinde sürekli olarak geliştirilerek daha iyi bir seviyeye gelmiştir.