Assassin’s Creed Brotherhood oyunu ile ilgili detaylı incelememizi sizlere aktarıyoruz.
Assassin’s Creed Brotherhood, Assassin’s Creed serisinin üçüncü oyunudur. Her ne kadar Assassin’s Creed 3 oyununda 3 ibaresi yer alsada aslında Creed serisinin üçüncü oyunu Brotherhood’dur.
GİRİŞ
Assassin’s Creed Brotherhood oyununun başlangıcında kaldığımız yerden devam edeceğimizi anlıyoruz. Yine Ezio ile oynayacağız. Ezio bildiğiniz üzere Assassin’s Creed 2 oyununda bulunuyordu. Yeni oyunda da yine bizlerle beraber olacak. Bu kez yine genç ama biraz daha olgunlaşmış, kirli sakal bırakmış halini oynayacağız.
HİKAYE
Oyunda Ezio önemli yeni maceralar yaşıyor ve bu kez İtalya’dayız. İtalya’da harika bir atmosfer var ve tıpkı ikinci oyunda olduğu gibi yine açık dünya havası korunmuş. Oyunda amacımız tarikatımız suikastçilerde başarılı işlere imza atmak. Suikastçileri tapınakçılara karşı zafere ulaştırmak için çarpışacağız. Tarihi İtalya’nın çok güzel gözüktüğünü de belirteyim. Oyunda pek çok şehir geziyorsunuz ve günümüzde hala var olan bazı İtalyan yapılarının eski versiyonlarını görme şansına erişiyorsunuz.
GRAFİK VE SES KALİTESİ
Açıkçası Assassin’s Creed 2 ile arasında grafiksel açıdan pek bir farklılık yok. Sadece bir iki grafiksel iyileştirme gözüme çarptı onun dışında görsel açıdan daha gerçekçi olmadığını belirteyim. Ancak tabii Assassin’s Creed 2 ile Assassin’s Creed Brotherhood arasında çıkış tarihleri olarak pek bir fark olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Oyunun ses kalitesi fena değil ancak bazı yerlerde oyunun sesleri çok tekrar ediyor ve bu da oyunu oldukça monotonlaştırıyor.
OYNANIŞ
Oyunda ana görevler haricinde yan görevleri de yapabildiğinizi yukarıda ifade etmiştim ama tabii bunlar oldukça sınırlı ve oyunun görevleri genel itibariyle biraz sıkıcı ilerliyor. Özellikle bazı ana görevlerde monotonluk ile oynanış hataları bir araya gelince keyfi iyice kaçırıyor. Ancak oyun finaline doğru biraz açılıyor. Görevler biraz daha kaliteli ve aksiyon da bollaşmaya başlıyor. Oyunun son saatlerine geldiğinizde sonunu merak ederek oynamaya başlıyorsunuz.
Oyunda suikastçi karakterinizi geliştirebiliyor ve yanınıza çıraklar alabiliyorsunuz. Bu özellik oyunun en büyük yeniliği ve benim de çok hoşuma gitti. Mesela birden fazla kişi ile savaşırken ıslık çalarak suikastçilerden yardım alabiliyorsunuz. Suikastçileriniz de size ait suikastçiler olabiliyor çünkü isterseniz suikastçi eğitim loncanıza katabiliyorsunuz. Yani bir nevi usta oluyor ve suikastçi çıraklarını yetiştiriyorsunuz.
Oyunun dövüş sistemi eski oyun ile yine aynı. Fakat bazı yeni dövüş dinamikleri eklenmiş.
Eğer fazla suç işlerseniz askerler peşinize düşüyor ve sizi gördükleri yerde öldürmek istiyorlar. Ancak çeşitli yollar ile aranma seviyenizi düşürebiliyorsunuz. Mesela duvara asılan wanted kağıtlarını yırtıp aranma seviyesini düşürebilirsiniz.
Brotherhood’da suikastler biraz daha çeşitlendirilmiş. Yeni suikast yöntemleri oyuna çeşitlilik ve güzellik katmış.
Oynanış sırasında önemli bazı buglar gözüme çarptı. Ancak ilerleyişinizi etkileyecek kadar problem olmuyor. Öte yandan yapay zekanın oldukça zayıf kaldığını söyleyebilirim. Çünkü oyunda ölmeniz adeta imkansız. Karşınıza ne kadar fazla kişi çıkarsa çıksın rahatça öldürebiliyorsunuz. Zaten oyunda bulunan counter attack sistemi hemen hemen herkesin fişini çekmenize yarıyor. Tabii elinde ağır balta olanlar ve mızrak olanlar hariç. Mızraklı ve baltalı askerlere karşı kılıcınız ile savunma yapmaya kalkarsanız başarısız oluyorsunuz. Eğer savunma yapmak istiyorsanız mızraklı ve baltalılara karşı Space tuşunu kullanmanız lazım. Tam onlar hamle yapacakken Space tuşuna bastığınızda karakteriniz geri kaçıyor. Onlar o hamleyi yaptıktan sonra boşa salladıklarında hemen karşı hamle yapıp işlerini bitirebiliyorsunuz. Özellikle elinde kılıç olan bir düşman var ise işiniz çok daha kolay. Çünkü kılıç ile yaptığı saldırılarda aniden counter attack yapıp öldürebiliyorsunuz. Aynı zamanda oyunda kombo özelliği bulunduğu için bir kez counter attack yaptınız mı arkası da geliyor. Karşınızda 10 kişi olsa bile counter attack yapa yapa kesebiliyorsunuz. Tabii bunun biraz oyunun gerçekçiliğini ve zorluk derecesini düşürdüğünü söyleyebilirim. Özellikle de npc yapay zekasının zayıf olduğunu varsayarsak oyun bir hayli basitleşiyor.
Assassin’s Creed Brotherhood oyununun multiplayer modu da var. Açıkçası bu tarz oyunlarda multiplayer modun olması oldukça tuhaf. Çünkü hikaye odaklı bir oyun ve historical yapım. Ancak yine de amaçsız bir şekilde oradan oraya koşturup birbirinin üzerine atlayıp suikast yapmak isteyen oyuncular multiplayer modunu oynayabilirler.
SONUÇ
OYUNA PUANIMIZ: 7.0 / 10
Assassin’s Creed serisinin hikayesinden kopmamak için dahi oynayabileceğiniz güzel bir oyun. Ancak bu oyun için mükemmel demek de yanlış olacaktır.
Oyunun göze batan artıları:
Tarihi İtalya çok güzel gözüküyor. Ubisoft yine hitroical game tadını sonuna kadar hissettiriyor. Yeni suikast stilleri ve suikastçi yetiştirebilme güzel olmuş.
Oyunun göze batan eksileri:
Yapay zeka zayıf. Çok fazla tekrar eden bir oyun özellikle bazı görevleri sırf vakit doldurmak için yapmışlar. Hikaye açısından akıcı değil. Grafiksel gerçekçilik hususunda eski oyunun üzerine pek bir şey koyamamış.