Bu yazımızda bataryası şişen telefon ile karşılaşıldığında neler yapmak gerektiği hususunda bilgiler veriyoruz.
Bir batarya arızalandığı zaman şişebilir. Bu durum akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler hatta giyilebilir aksesuarlarda görülebilir çünkü bu ürünler lityum iyon bataryalar ile çalışmaktadır.
Lityum iyon bataryaların sunmakta olduğu yüksek enerji yoğunluğu bazı değiş tokuşlarla beraber gelmekte olup önceki lityum iyon bataryalar daha az kararlı ve daha fazla eraktiftir. Piller ve dış kaplama yapısı arasında ufak bölmeler bulunduğu için batarya genelinde basınç söz konusudur ve lityum iyon piller aşırı akıma maruz kaldıklarında fazla ısınabilir ve hücrelerde yanıcı bir etki oluşabilir. Aynı zamanda bataryalar gazın güvenli bir şekilde dışarı atılabileceği şekilde tasarlanmadığında istenmeyen patlama ve yangınlar gerçekleşebilir. Bir bataryada şişme meydana gelmeye başladığını farkettiğiniz anda da cihazı kullanmayı derhal bırakmanız gerekir.
Telefon bataryası şişerse;
Şarj aletiniz takılı ise çıkarınız ve cihazı şarj etmeyiniz. Cihazı kapayınız ve tüm gücünü kesiniz. Bataryanın şişmesine neden olan arızanın çözümünü araştırmaya başlayınız. Bu doğrultuda bataryayı çıkarınız ancak eğer batarya kolayca çıkarılabilir bir şekilde entegre edilmemişse o halde yapacağınız en iyi şey bir teknik servisten yardım almak olacaktır çünkü cihaza fiziki bir müdahale gelecektir.
Cihazınızı servise götüreceğiniz zaman kuru ve serin bir yerde beklemesine özen göstermeniz gerekiyor ve cihazınızı yanıcı nesnelerden uzak tutmanız gerekiyor.