Bilgisayarınızda bulunan dosyaları C diskinde toplamak sistem hızınız açısından oldukça sağlıksız. Gelin bunun nedenlerini yeni makalemizde bir inceleyelim.
Yerel Disk C genellikle sistem dosyaları için kullanılır ve bu son derece normal. Uygulamalarımızı Program Files adlı klasörde C diskinde toplarız ve Windows’umuz da genellikle bu diskte kuruludur. Fakat Windows’umuzun kurulu olduğu diske uygulamaları yüklemek ve özellikle depolama amaçlı kullanmak bilgisayarımızın hızını yavaşlatır.
İşletim sisteminin yüklü olduğu diski boş bırakmak her zaman için daha mantıklıdır. Çünkü bu disk boş kaldığı taktirde bilgisayarınız daha iyi performans gösterir. Buna bir örnek de akıllı telefonlardır. Android yüklü olan hafızamızı çok fazla doldurduğumuzda telefonumuzun eskisinden biraz daha yavaş olduğunu farkederiz.
Öte yandan sistem çöktüğünde format atmanız gerektiği zaman Windows’un kurulu olduğu diske attığınızdan bu diskteki verileri kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.
C Diskinin Boyutu Ne Kadar Olmalı?
Benim size önerim 80 GB C diski boyutu bırakmanız ve bu diskte sadece Windows dosyalarının bulunmasıdır. Daha fazla alan ayırmanıza gerek yoktur. Kalan bölümü de komple dosya depolama, uygulama yükleme amacıyla kullanabilirsiniz.
Siz bunu yapmanıza rağmen uygulamalar yüklenirken genellikle Windows’un yüklü olduğu diskin Program Files klasörüne varsayılan olarak yüklenmeye devam eder. Fakat eğer kurulumu dikkatli yaparsanız, özel kurulumu kullanırsanız bunu değiştirebilirsiniz. Uygulamanın yükleneceği klasörü depolama diskinizde bir klasör oluşturup oraya yüklemeniz daha faydalı olacaktır. Bu klasör Program Files de olabilir. Önemli olan Windows’un yüklü olmadığı bir klasörün seçilmesidir.
Konu ile ilgili merak ettiklerinizi hemen aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.