İçeriğimizde Breadboard yani devre tahtasıyla ilgili olarak bilinmesi gereken unsurlara yer vermekteyiz. İşte Breadboard’a ilişkin detaylar…
Breadboard terimi elektronik projelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Terimin Türkçe karşılığı Devre Tahtası manasına gelmektedir. Günümüzde özellikle Arduino projeleri ve pek çok elektronik projede breadboard devre tahtasına yer verilir.
Dış bölümü plastik bir kasadan oluşan breadboardın üzerinde belirli sayıda delikler yer almakta ve söz konusu delikler ile devrede kullanılacak devre elemanı breadboarda takılmaktadır. Takılmakta olan elemanların uç kısımları iç bölümde yer alan iletkenler ile birbirine temas etmektedir.
Çok sayıda devre elemanını tek bir devreyi oluşturabilecek şekilde tek çekirdekte toplayan eleman ise entegredir. Breadboardın ortasına yerleştirilmekte, bu sayede her bir bacak için sütun ayrılmaktadır. Arka bölümünde bir bant yer alan breadboard böylece bir yere sabitlenebilmektedir.
Kullanıcılara lehim yapılması gereksinimi hissettirmediğinden ve bunun yanı sıra kablo karmaşası olmadığından sıklıkla tercih edilen elektronik malzeme olan devre tahtası, yapılacak olan projeye göre boyut seçme imkanı sunmaktadır. Kolay bir kullanıma sahiptir ve bu sayede karmaşık devreler ile uğraşmaya gereksinim duymamanızı sağlar. Devre elemanlarının çalışıp çalışmadığını tahta üzerinde deneyerek görmek de mümkün olmaktadır.
İki kısımdan oluşan Breadboard’un ilk kısmı VCC yani besleme gerilimi ve GND, eksi kutup veya toprak hattı olarak bilinir. Bu kısmın üzerinde kırmızı hat ve mavi hat yer almaktadır. Kırmızı hat + ile, mavi hat ise – ile ifade edilir. Verilen gerilim, ihtiyacı olan devre elemanlarına dağıtılır. Bu hususta beslenme uçlarının bağlanmakta olduğu terminaller breadboard içerisinde hat boyunca dikey bir biçimde birbirine bağlanmaktadır. İkinci bölüm, devre elemanlarının takıp çıkarıldığı orta kısım olup, devre elemanlarının bağlanmakta olduğu terminaller, breadboard içerisinde bir hat boyunca yatay bir biçimde birbirine bağlanmaktadır ve söz konusu kısımdaki delikler A, B, C, D, E, F harfleriyle belirtilmiş durumdadır.