Bu içerikte Dünyanın önemli uzay istasyonlarından biri olan Capa Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu hakkında bilgilere yer veriyoruz.
ABD’nin Uzay kuvvetlerine bağlı olan Cape Canaveral İstasyonu, dünyanın popüler ve önemli uzay ile havacılık istasyonudur. Tesisin merkezi Patrick Uzay Kuvvetleri Üssü’nde yer almaktadır. Aktif üç fırlatma rampası ve uzay kuvvetlerinin birincil fırlatma sahası ile işlev görmektedir.
ABD tarafından 1950 yılında Canaveral’den Bumper 2’nin fırlatışı gerçekleştirilerek WAC onbaşı roketiyle V-2 füze üssünde bulunan iddialı bir roket programı olarak hafızalara kazındı. Dünya uydusu ilk kez 1958 yılında Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’nda fırlatıldı. Bunun yanı sıra ilk ABD astronotu da 1961 yılında yine aynı üstten gönderildi. Bunun yanı sıra 1968 ve 1971 yılında Uzay aracı, 1978 yılında Venüs’e ilk Amerikan Uzay aracı, 2004 yılında Satürn’e ilk Uzay aracı, Merkür yörüngesine giren Messenger uzay aracı da yine Cape Canaveral üzerinden fırlatılmıştır.
Uzay keşifleri konusunda son derece hırslı ve meraklı olan eki ABD Başkanı Keneddy, bölgede çok sayıda araştırma ve çalışma gerçekleştirdiğinden istasyonun ismi her ne kadar Canaveral olsada Keneddy olarak da adlandırılmaktadır.
Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Başlıca Projeleri
Gemini Projesi
Aya iniş sürecinde önemli bir hazırlık olarak öne çıkan Gemini Projesi, 1965 ve 1966 yıllarında uygulanmıştı. NASA özel Gamini kapsüllerini bu program için üretmiştir. Gemini kapsülleri aynı anda iki kişiyi taşıma özelliğine sahiptir ve uzay yürüyüşü Gemini görevleri sırasında yapılmıştır.
Merkür Projesi
NASA, Merkür’ün güvenli olup olmadığını kontrol etmek için birkaç insansız test uçuşu gerçekleştirmişti. Testler sonucunda sorunlar tespit edilip giderilerek proje hazır hale getirilmiş ve proje dahilinde toplam 6 uçuş gerçekleştirilmiştir.
Apollo Programı
1969 yılında Neil Armstrong ve ekibi, Cape Canaveral üzerinden Apollo programı ile Ay’a gitmiştir. Apollo Programı kapsamında Amerikan astronotları toplam 11 uzay uçuşu yapmıştır ve ayda yürümüşlerdir.