Bu yazımızda checkpoint teriminin ne anlama geldiğine yer vermekte, oyunlarda checkpoint terimine ilişkin olarak bilgilere değinmekteyiz.
Oyunların kaydedilmesi, tekrar oynanabilirliği açısından önemli bir husustur. Pek çok video oyununda oyuncular ilerlemelerini kaydederek belirli bir seviyeden oyuna tekrar devam etmektedir ve bunu sağlamakta olan temel unsurun da checkpoint sistemi olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Checkpoint sistemi, oyuncuların oyunlarını kaydedip oyun içerisindeki ilerlemelerini saklayarak belirli bir noktadan tekrar oyuna devam etmelerine imkan tanımaktadır. Böylece oyuncu bir işi çıktığı zaman rahatlıkla oyunu bırakabilir ve ardından oyuna tekrar başlamak istediği zaman son kaydedilen yerden oyuna devam edebilir.
Checkpoint, oyun ilerlemesini bir noktaya kadar kaydetmekte ve oyun içerisinde yanmak veya oyunun kapatılıp açılması halinde kalınan yerden devam edilmesine imkan tanımakta olan sistemdir ve bu yüzden oyuncuların oldukça ilgi gösterdiği ve yaygın olarak kullanmakta olduğu bir fonksiyondur.
Oyunun sürekli olarak tekrar ederek monoton bir hale gelmesini engellemek açısından etkili olan checkpoint, oynadığınız bölümleri tekrar tekrar onamanızı gerektirmeyerek zaman tasarrufu yönünden de katkı sağlamaktadır. Checkpointler oyunun zorluğunu dengeli bir şekilde tutmak konusunda da katkı sağlayabilmektedir. Checkpoint sisteminin bulunmadığı durumlarda, oyuncuların her seferinde oyunu tekrar oynamak zorunda kalması ve bunun da sinir bozucu olduğu aşikardır. Bu bakımdan checkpoint en zorlu aşamalardan önce oyunun kaydedilmesine dahi imkan sağlamasıyla öne çıkmaktadır.
Checkpoint sisteminin yaygın olduğu video oyunları:
- Tomb Raider
- Batman : Arkhan Asylum
- The Witcher 3
- Resident Evil 4
- Red Dead Redemption 2
- God of War
- Ghost of Tsushima
- Hades
- Hallow Knight