Dijital Vatandaşlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda dijital vatandaşlığın ne olduğuna yer vermekte, dijital vatandaşlık hakkında bilinmesi gereken temel unsurlara değinmekteyiz.

Toplum ile herhangi bir seviyede etkileşim kurulabilmesi amacıyla internet, bilgisayar veyahut dijital cihazları kullanmakta olan herhangi birinin teknolojik manada sorumlu olması anlamına gelen dijital vatandaşlık, interneti düzenli, etkin kullananlara yönelik düzenlemelerdir.

Güçlendirilen teknoloji ile birlikte dijital vatandaşlık, teknoloji kullanılır iken ne tür davranışların uygun olduğunu anlamayı gerektirmektedir. Güçlü bir dijital vatandaşlık duygusuna özellikle gençler sahiptir.   Bu da kuşkusuz ki gençlerin teknolojiyle daha içli dışlı olmasıyla ilgilidir.

Dijital vatandaşlık ile ilgili olarak öne çıkmakta olan bazı terimler bulunmakta olup bunları mercek altına almak gerekmektedir:

Dijital Topluluk

Dijital ilişkileri içeren dijital topluluk kavramı özellikle öğrencilere yöneliktir ve internet üzerinde nasıl uygun şekilde iletişim, etkileşim kurabileceklerini öğretmek üzerinedir. Bunun yanı sıra dijital görgü kuralları bulunmaktadır ve bu da dijital dünya ile etkileşim içerisinde olan vatandaşın davranış kurallarına dikkat etmesi gerektiğini kapsar.

Dijital Erişim ve Ticaret

Çevrimiçi kaynakların ve teknolojinin eşit dağıtımıyla ilgili olan dijital erişim, öğretmenler ve idarecilerin öğrencilerin aynı teknolojik erişime sahip olmayacağını bilmesi gerekliliğini meydana getirir. Dijital ticaret ise malların elektronik olarak satın alınması veyahut satılmasını ifade etmektedir. Bu bağlamda kar akışını sağlayan kişilere yardımcı olmaya odaklanmaktadır.

Dijital Hukuk ve Dijital Hak – Sorumluluklar

Bir kullanıcının gerçek dünyada başkalarını ve kendisini korumak adına temel becerilere sahip olduğu varsayılır. Dijital dünyada da herkese sunulmakta olan gereksinimler ve bunun yanı sıra temel hakları kapsamaktadır. Dijital hukuk ise teknolojiyi kullanma sorumluluğudur. Eylemler ile eylemlerin getirmekte olduğu elektronik sorumlulukları ifade etmektedir. Gerçek dünyadaki gibi çevrimiçi dünyada da kullanıcıların zarar görmesini engellemek amacıyla geliştirilmiş bir yapıdır.

Dijital Güvenlik – Sağlık ve Refah

Fiziksel ve psikolojik refahı ifade eden dijital sağlık ve refah kavramı, fazla ekrana bakmanın etkileri ve bunun yanı sıra siber zorbalık gibi konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Aynı zamanda sadece cihazları virüsten korumayı değil kişisel bilgileri de korumayı içermekte olup, kullanıcıların hileli olan internet sitelerini ayırt edebilmesini ve güvenli bir şekilde internet kullanımını sağlaması mümkün kılmak üzerinedir.

Cevap bırakın