PC dünyasından yakınen bilinen FPS terimi hakkında işinize yarayabilecek bilgiler paylaşıyoruz.
FPS, Frame Per Second ifadesinin kısaltılmışıdır. Frame per second ifadesinin Türkçe karşılığı ise saniyelik görüntü sayısıdır. FPS özellikle PC platformlarında oldukça yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Ekrana gelen görüntünün hızlı bir şekilde akması FPS’nin yüksekliği ile mümkün olabilir. Eğer FPS çok düşük ise ekranda kasmalar hissedersiniz.
Videoların akıcılığının genel kuralı 23 FPS’dir. Gözümüz 23 FPS’nin altını video değil resim olarak kabul eder ve ekranda kasmalar algılamaya başlar. Esasen, 30 FPS ile 60 FPS arasındaki farkı bile göz algılayabilmektedir. Ancak 60 FPS ile 90 FPS arasındaki farkı gözümüzünüz algılaması neredeyse imkansızdır. İki değer arasında da 30 FPS fark olmasına rağmen 30 FPS ile 60 FPS arasında ciddi bir akıcılık farkı vardır. Çünkü 30 FPS, 23 FPS’ye yani video sınır FPS rakamanı çok yakındır.
Aynı şey video oyunlarında da geçerlidir. Video oyunlarında bulunan FPS değerleri ne kadar yüksekse gözümüz oyunu o kadar akıcı algılar ancak 23 FPS’nin altına düşerse kasma olarak algılar. Hatta 60 FPS’den aniden 30 FPS’ye vs düştüğünde yine bir frame kaybı hissedersiniz yani oyunda bir kasma olduğunu görürsünüz. Bu da hem 30 FPS’nin 23’e yakın olması, hem de birden çok ciddi bir FPS düşüşü ile alakalıdır.
Peki FPS Neden Aniden Düşebiliyor?
FPS düşüşlerini videolarda pek görmeyiz ama oyunlarda çok görürüz. Çünkü özellikle üç boyutlu güçlü grafiklere sahip video oyunlarında dokuları grafik kartın işlemesi ve monitöre aktarması lazım. Bunun için de ekran kartının çok güçlü çalışması gerekiyor. Haliyle ekran kartının biraz geçiktiği yani yoğunluğun fazla olduğu bölümlerde FPS düşüşleri gözlemleyebilirsiniz. Mesela dokuların az olduğu yani etrafınızda pek bir nesnenin ve efektin bulunmadığı bir bölgedesiniz diyelim. Bu bölgede FPS daha yüksek olacakken alevlerin olduğu veya yoğun kar yağışının olduğu ve etrafınızdaki nesnelerin kalabalık olup güçlü işlendiği bir bölgeye girdiğinizde aniden FPS düşüşleri yaşamanız oldukça normaldir.
Size bu konu ile ilgili daha iyi anlamanız için bir örnek resim de vereyim;
Yukarıdaki görselde olayın ne olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz ancak aslında yukarıdaki görselde de biraz hata var. Çünkü 50 FPS ve 25 FPS’de çubuğun kasarak ilerlememesi gerekiyor. Bu büyük ihtimalle GİF’ten veya monitörünüzden kaynaklanan bir hadise. Ancak resimde genel olarak 12.5 FPS’nin ne kadar çok kastığını, 25 FPS’nin ondan az ancak yine biraz yavaş ilerlediğini, 50 FPS’nin ise en önde gittiğini yani en hızlı tepkileri verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu çubukları birer yarış araçları olarak düşünün. Yarış video oyunlarında veya GTA gibi oyunlarda ilerlerken bu tarz donmalar görüyorsanız FPS değerlerinizde veya Vsync ayarlarınızda bir problem olabilir. Vysnc konusuna da bir başka içeriğimizde değineceğim.
Yazılarımı eğer takip ederseniz bunun gibi daha pek çok yararlı teknik bilgiyi bulabilirsiniz. Paylaşımlarımıza yorum alanımızdan yorum da gönderebilirsiniz.