FreeSync teknolojinin ne olduğunu, ne işe yaradığını açıklıyor, FreeSync hakkında işinize yarayabilecek bilgiler veriyoruz.
FreeSync, AMD tarafından ortaya konulmuş bir teknoloji olup oyunlar referans alınarak üretilmiştir. Oyunlarda görüntü yırtılmalarını engelleyen V-Sync’in daha gelişmiş versiyonudur.
FreeSync, hem yazılım hem donanım ile alakalı bir teknolojidir. Son yıllarda oyun dünyasında epey yaygınlaşan bu teknoloji genel olarak V-Sync kasmalarını ortadan kaldırır. Monitör ve grafik kartının iletişimini gerçekleştiren FreeSync, böylelikle oyunlarda görüntü yırtılmalarını engellerken aynı zamanda akıcı bir deneyim yaşatır.
FreeSync kullanabilmek için kişinin FreeSync destekli bir AMD grafik kartına ve FreeSync destekli bir monitöre sahip olması gerekir. FreeSync monitörler günümüzde biraz pahalı. Ancak dediğimiz gibi bu teknolojiyi kullanabilmek için monitörünüz uygun donanıma sahip olmak zorunda.
FreeSync maalesef her frekansta çalışan ve her daim sonuç veren bir teknoloji değildir. Monitör ve grafik kartına göre değişmekle birlikte genelde 40-60 hz arasında çalışır. Yani bu durumda bir oyunda 35 FPS alıyorsanız veya 75 FPS alıyorsanız FreeSync teknolojisi bir işe yaramaz ve görüntü binmeleri yine gözünüze çarpar. Özellikle FPS sabitleme sistemini kullanmadıysanız zaman zaman farklı mekanlarda FPS’te ani düşüşler olduğunda FreeSync yine devreden çıkacaktır. Örneğin 45 FPS’te iken ani bir şekilde 30 FPS’e düşen sahneler olduğunda yine görüntü binmeleri meydana gelir.
Teknoloji tutkunları yukarıda açıkladığımız FreeSync çalışma aralığını pek bilmemekte, bilseler bile çok umursamamaktalar ve FreeSync’i aşırı önemsemekteler. Oysa FreeSync konusunu kafanıza çok takmanıza gerek yok. Eğer mutlak başarı arayan lisanslı bir oyuncu değilseniz, singleplayer modunda daha fazla keyif alıyorsanız saliselik gecikmeler pek önemli bir husus değil.
Konu ile ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı aşağıdaki yorum alanından bize iletin.