Bu içeriğimizde FTTC ile FTTP arasındaki farklara yer veriyor, iki terimin karşılaştırmasını yapıyoruz.
FTTC teriminin açılımı Fiber to the Cabinet olup, FTTP teriminin açılımı ise Fiber to the Premises şeklindedir. FTTP teriminin anlamı mülklere fiber internet şeklinde olup, FTTP hizmeti herhangi bir internet servis sağlayıcısından biri olmakla, direkt olarak kullanıcının evine veyahut iş yerine çalışmakta olan saf bir fiber optik kablo bağlantısı olarak tanımlanabilir. FTTP durumunda internet bağlantıları evlere ve iş yerlerine tamamen fiber optik kablolar aracılığıyla aktarılmaktadır.
FTTC ise Türkçe terim olarak Kabine Kadar Fiber İnternet anlamına gelmekte olup, internet sağlayıcısından gelmekte olan fiber bağlantısı bu durumda evinize kadar ulaşmamakta, evinizin yer almakta olduğu mahalledeki internet kabinine gitmektedir. FTTC bağlantılarda hem geleneksel bakır tel kabloya hem de fiber optik kabloya yer verilmektedir. Bu durumda bağlantı, internet kabinine kadar fiber optik kablolarla gelmekte olup, kabinlerden evlere ve iş yerlerine bağlantı ise bakır tel kablolarla yapılmaktadır. Fiber optik kabloları monte etmesi maliyetli olduğu için bu şekilde ekonomik bir yöntem kullanılmaktadır. Bu durumda FTTC bağlantılarda internetin daha yavaş olması söz konusudur ancak bunun engellenmesi için DLM yani Dynamic Line Management olarak bilinen dinamik hat yöntemi servisi sağlanmaktadır. DLM sistemiyle, internette bir problem meydana geldiği zaman interleaving yani serpiştirme yapılarak internet akış çizgisi düzeltilmekte veyahut gerektiği zaman bağlantı hızı düşürülmektedir. Ancak çoğu kez DLM sisteminin çalışmasını gerektirecek bir problem oluşmamaktadır.
Sunulan internet hizmetlerinde bazen vadedilmekte olan internet hızında düşüş meydana gelebilir ve bağlantının gidip gelme sorunu da meydana gelebilir. Bunun temel nedeni kabinin eve olan uzaklığı, kabine bağlı hane sayısı, sunucu bakımı ve sunuculardaki yoğunluk durumudur. Bu yüzden bağlantıların kullanıcılar tarafından zaman zaman internet hızı anlamında da test edilmesi ve gerekli hızın ve servis kalitesinin alınıp alınmadığının belirlenmesi gerekir.
Türkiye’de FTTP daha çok işletmelere sağlanmakta, FTTC ise daha çok evlere sunulmaktadır. Çoğu ev kullanıcısı, FTTP’ye gereksinim duymamakta, FTTC ile işlemlerini gerçekleştirmektedir.