Güç kaynağı nedir ve tam olarak ne işe yaramaktadır?
Bilgisayarlardaki güç kaynakları, bilgisayar donanımlarınıza ihtiyaç duydukları gücün ulaştırılmasına, sistemde elektrik dolaştırılmasına yarar. Bilgisayarınızın açılış düğmesine basmanızdan itibaren devreye girer ve prizinizden bilgisayara güç aktaran ana kaynaktır. Güç kaynakları PSU olarak da lanse edilmektedir.
Güç kaynaklarının kendi içerisinde belli bir watt değeri vardır. Prizden aldığı gücü sisteme uyumlu bir şekilde dağıtan güç kaynaklarının içerisinde elektronik devreler bulunmaktadır. Sıradan bilgisayar sistemlerinin gereksinim duydukları güç yaklaşık 300 watt kadar olup günümüzün hazır sistem kasalarının çoğunda da 300 watt güç kaynaklarına yer verilmiştir. Ancak güç kaynaklarının bazıları çok daha güçlüdür. Bunun sebebi özellikle güçlü grafik kartlarına sahip olan ve üzerine bir de Crossfire yapılan güç kaynaklarının çok daha fazla elektrik harcaması yapmasıdır. Güç kaynaklarının içerisinde aşırı ısınma gibi tehlikelere karşı büyük bir fan bulunur. Bu fan genelde güç kaynağında tozlanmaya neden olur ancak güç kaynağını açıp temizlemek diğer donanımlara göre çok daha zordur. Güç kaynakları ebat olarak da kendi içlerinde ayrılır. Bazı güç kaynakları çok küçük kasalara sığabiliyorken bazı güç kaynakları daha büyüktür.
Güç Kaynağının Çalışma Prensibi
Güç kaynaklarının çalışması anakart tarafından gelen sinyal ile başlar. Bilgisayar sahibi, açılış düğmesine bastığında anakart tarafından güç kaynağına kablo aracılığı ile sinyal gönderilir ve güç kaynağı hızlı bir biçimde çalışmaya başlayarak sistemi aktif bir hale getirir.