Hava Tahmin Araçlarının Çalışma Prensibine İlişkin Bilgiler

Bu yazımızda hava tahmin araçlarının çalışma prensibiyle ilgili olarak bilgilere yer veriyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…

Hava tahmin modeline yardımcı olabilmek maksadıyla hava durumu ölçüleri özel formatta biçimlendirilerek hava tahmin istasyonlarına gönderilmektedir. Hava tahmin araçlarına ve çalışma prensiplerine değinecek olursak;

Higrometre

Atmosferdeki, iç mekandaki veya topraktaki hava, nem içeriğini ölçmek için kullanılmakta olan araç olup, ilk higrometre, 1480 yılında Leonarda da Vinci tarafından icat edilmiştir. Daha modern versiyonları ise 1755’te İsviçreli bilge Johann Heinrich Lambert tarafından oluşturuldu.

Barometre

En yaygın hava tahmini araçlarından biri olup, yerel atmosferik hava basıncını ölçebilmek için başvurulmakta olan bir araçtır. Barometrenin icadı 17. Yüzyılın ortalarında Evangelista Toricelli tarafından gerçekleştirilmiştir. Fakat bazı kaynaklar İtalyan bilim adamı Gasparo Berti’nin 1640-1643 yılları arasında tesadüfen çalışan bir barometre yaptığını da ortaya koymaktadır. Geleneksel anlamda barometreler bazı biçimlerle oluşturulmuş olup bunlar cıva, su, aneroiddir.

Anemometre

Rüzgar hızlarını ölçmek için kullanılan anemometre, 1450 yılında Leon Battista Alberti tarafından keşfedilmiş olsada 20. Yüzyılda tam anlamıyla geliştirilmiştir. Daha çok hava istasyonlarında yer alan ortak bir araç olan anemometre görünüş itibariyle yüzyıllardan beri çok az değişikliğe uğramıştır. Kupalı anemometreleri ve Kanatlı anemometreler en yaygın türleridir. Başka anemometre formları da bulunmakta olan bunlar ultrasonik , lazer doppler, sıcak telli anemometre, Ping pong topu anemometredir.

Yağmurölçer

Sıvı yağış miktarını doğrudan ölçebilmek için kullanılmakta olan basit yapılı araçlar olan yağmurölçerler, hidrologlar ve meteorologlar tarafından hayati önem taşımakta olan araçlar olarak bilinmektedir. Dünyanın en temel ve en eski hava durumu göstergelerinden biri olarak kabul edilen yağmurölçerlerin ilk devirme kovası formunu geliştiren Sir Christopher Wren olup, bunu 1662 yılında başarmıştır. Öte yandan Richard Towneley de  1677’den 1694’e 15 yıl yağmuru sistematik olarak ölçüp kaydetmiştir.

Hava Durumu Balonu

Sondaj balonu olarak da ifade edilmekte olan hava durumu balonu, atmosferik basınç, nem, sıcaklık gibi hava değişikliklerini ölçebilmek için sensör takımlarıyla donatılma eğilimine sahiptir. Her balon boyut olarak büyük olup genellikle 6 ft kadar uzunluğa çıkmaktadır. Balonlar uçuş esnasında daha hassas aletleri koruyan ve kaplayan ek yük paketi de taşımaktadır. Transosond adı verilen bazı balonlar ise uzun bir süre boyunca havada kalacak pozisyonda oluşturulmuşlardır.

Cevap bırakın