Bu yazımızda HDR’nin ne olduğuna değiniyor, HDR hakkında bilinmesi gerekenlere dair bilgiler veriyoruz.
HDR terimi televizyonlar ve akıllı telefonlarla ilgili olarak sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sürekli kullanılan televizyon, telefon gibi cihazlarda görüntü teknolojisi hususunda HDR’nin önemi bulunmaktadır. Bir görüntüde yer alan kontrast oranının kalitesinin yüksek olması yani renkler arasındaki ayırt edilebilirliğin daha iyi seviyede olması önemli bir husustur ve bu hususta HDR devreye girer. HDR modu sayesinde çekilen görüntülerdeki renk dengesi daha iyi olmaktadır. Kameradaki HDR özelliği zaman içerisinde televizyon gibi cihazlarda da uygulanmıştır.
İngilizce olarak High Dinamic Range açılımına sahip olan HDR kelimesi, Türkçe olarak ise Yüksek Dinamik Aralık anlamına geliyor. İlk etapta fotoğrafçılık ile oluşan bir teknoloji olan HDR sonrasında telefonlar, modem, televizyonlar ve PC monitörlerine değin pek çok alanda daha yaygınlaşmıştır ve teknolojik aletlerde adeta bir standart halini almıştır. Gelişmiş renkler ve kontrast anlamına gelmekte olan HDR, siyah rengin daha siyah ve parlak rengin daha parlak olmasını sağlamaktadır. HDR özelliği kullanılarak çekilmiş olan bir fotoğraf aynı anda üç farklı poz kullanılarak çekilebilmekte ve sonrasında HDR özelliği dahli edilerek dördüncü poz etkin hale getirilmektedir. Dördüncü poz HDR tarafınca işlenir ve karanlık yerlerin daha karanlık, bunun yanı sıra aydınlık yerlerin daha aydınlık olması sağlanır.
Eski tarzdaki geleneksel video kameralar bir görüntüyü yakalayabilmek adına sadece bir poz çekmektedir ve bu durum görüntünün en parlak kısımlarının aşırı pozlanabileceğini anlamını taşımaktadır. Bir görüntünün en karanlık olduğu kısımlardaki doygunluk da daha bozuk hale gelir. Görüntünün az pozlanan kısımları gölgelerde ayrıntıyı kaybeder. HDR ayarı aktif durumda iken çekilmiş olan bir görüntü daha net bir biçimde gözükecektir. Herhangi bir HDR desteği bulunmayan fotoğraf ile mod aktif hale getirildikten sonra çekilmiş olan görüntü yan yana getirildiği zaman kalite farkı bariz bir şekilde göze batacaktır.
HDR Video
Parlak renkler, daha koyu siyah, karanlık alanlar arası zıtlık ve parlaklık v.b. unsurlarda kalitenin artacağı anlamına gelen HDR video özelliği bu bağlamda önem arz etmektedir. HDR video çekebilmek için Android akıllı telefonunuzda veyahut iOS işletim sistemine sahip olan cihazınızda HDR özelliğini açabilirsiniz. HDR fonksiyonu aktif durumda iken otomatik bir şekilde video kaydına başladığınız zaman HDR formatı da aktif hale gelecektir.
Televizyonlarda HDR
Akıllı televizyonlar günümüzde kaliteli görüntüler sunuyor ve bunda HDR’nin önemli katkılarının olduğunu belirtmek gerekiyor. Bir televizyon ekranının nasıl gözüktüğüyle ilgili olarak en önemli unsurlardan biri kontrast oranıdır ve aynı zamanda parlaklık / karanlık arasındaki ilişki bir hayli mühimdir. Öte yandan HDR desteği bulunan bir içerik yoksa televizyonun HDR göstermesinin pek anlamı yoktur. Gerçek bir HDR kalitesine ulaşabilmek için HDR TV’nin HDR özelliği bulunan bir içeriğe gereksiniminin olduğunu da belirtmek gerekiyor yani izleyeceğiniz film, diziler için de HDR desteği sunuluyor olmalıdır. Bu hususta Netflix, Prime Video gibi popüler platformlarda HDR desteğinin yer almakta olduğunu, bunun yanı sıra Prime Video platformunda HDR10+ desteğinin de yer aldığını belirtelim.
HDR kendi arasında HDR 10, HDR 10+ gibi türlere ayrılmaktadır. En yaygın HDR standardının HDR10 olduğunu belirtmek gerekmektedir. HDR 10 açık standart yapısındadır. Üreticilerin formatı kullanabilmek için herhangi bir lisans ücreti ödemesi yapması gerekmemektedir. Bunun yanı sıra görüntülerin kalitesinde büyük oranda değişim gözlemlenebilir.
HDR10 fonksiyonu bir videonun en karanlık ve en parlak olan dış düzeylerini tanımlayabilmek için çeşitli verilere sahip statik meta verilerden yararlanmaktadır. Bir filmde yer alan sahne çok karanlık veya çok parlak ise sorun meydana gelebilir ve bunu telafi edebilmek amacıyla filmin kalan kısmı daha açık veyahut daha koyu bir hale getirilmektedir.
HDR10+ ise HDR+10’un sahip olduğu iyi yönlerini alır ve bunları geliştirerek HDR10 teknolojisine nazaran daha iddialı parlaklık ile kontrast seviyeleri sağlamaktadır. Bunun yanı sıra statik yerine dinamik meta verileri desteği sağlamaktadır.