Bu içeriğimizde hill holder yani yokuş kalkış desteğine ilişkin olarak bilgilere değiniyoruz. İşte detaylar…
Hill Holder yani Yokuş Kalkış Desteği teknolojisi kullanıcılara konforlu bir kullanım imkanı sunmakta olup, özellikle araçlarda rampada geri kaçırma söz konusu ise bulunması gereken bir özellik olarak öne çıkmaktadır.
Konfor artırmakta olan hill holder özelliği kullanışlılığı ile de öne çıkmakta olup özellikle acemi sürücüler için çok faydalı bir özelliktir çünkü rampada stop etme ve geriye kaçırma gibi istenmeyen durumların yaşanmasının önüne geçmek noktasında etkilidir.
Layman koşullarıyla çalışmakta olan hill horder sistemi, iki ana sensör dışında mevcut fren sistemiyle koordineli olarak çalışmaktadır. İki sensörün biri aracın eğimini ölçümler ve diğeri debriyaj konumunu ölçer. Sürücü debriyaj pedalından ayağını çektiğinde sensörler enjeksiyon beynine sinyal göndererek fren mekanizmasını harekete geçirip aracı 4 saniyeliğine kitler. Böylece aracınız geri kaçmaz. Sağlıklı bir sürüş sistemine kavuşursunuz.
Hillholder’in Devreye Girme Süreci
Fren pedalına basılı tutarken vitesi boşa alıp sonrada debriyaja basıp freni bıraktığınızda hillholder devreye girer. Bunun yanında debriyaja basıp vitesi 1. Vitese takıp fren pedalını bıraktığın anda devreye girer. Ancak debriyaja bastıktan sonra 4 saniyeden daha uzun bir süre bekleyip o şekilde freni bıraktığınız taktirde aktif hale gelmeyecektir. Vitesi 1’e takmanızın ardından hareket için dört saniyeden uzun tutmakta iseniz de sistem yine devreye girmeyecektir.
Otomatik bir şekilde çalışan hill holder sistemi, otomobil kullanıcısının sistemi çalıştırabilmesi için herhangi bir manuel işlem gerektirmemektedir. Ancak bazen meydana gelen bir hata nedeniyle hill holder sistemi devreye girmeyebilmektedir. Devreye girmediğinde zaten araçta ikan ışığı yanmaya başlayacaktır. Bu gibi durumlarda balata spreyi kullanabilirsiniz. Eğer Hill Holder Devre Dışı şeklinde bir uyarı alıyorsanız ilk olarak sizi yolda bırakacak bir durum olmadığını belirtelim. Ancak sorunu bir an önce gidermenizde de yarar var elbette. Bazı durumlarda sürücü kısmındaki paspas kayarak pedalların altına uzanır ve pedal altlarına sıkışarak oradaki yapıya zarar verebilir. Genelde arıza bu durumdan kaynaklanır. Sorunu çözmek için balata spreyi alarak fren müşirinin etrafına sıkın. Sonrasında arıza kendi kendine çözülmüş olacaktır. Eğer arıza çözülmediyse konuya dair sorularınızı aşağıdaki kısımdan iletebilirsiniz.