Hoparlörün Cızırtı Yapmasının Nedenleri

Yazımızda hoparlörün cızırtı yapmasının nedenlerine ve bu hususta nasıl bir çözüm uygulanabileceğine ilişkin olarak bilgiler veriyoruz.

Günümüzde hoparlör cihazları ses çıkış aygıtları olarak oldukça önemli işlev görmektedirler. Her ne kadar hoparlörler kolay bozulabilen cihazlar olmasada özellikle çok ses açıldığında veyahut kalitesiz bir hoparlör söz konusu olduğunda seste cızırtı gelmesi problemi meydana gelebiliyor.

Hoparlör kategorisinde doğrudan çalıştırılabilen kullanıma hazır, tak çalıştır hoparlör tipleri bulunduğu gibi diğer yandan ürünlerin içerisinde bulunan dahili hoparlörler bulunmaktadır. Hoparlörlerin amfi gücü ve hoparlör empedansına uygun olarak seçilmesi gerekmekte olup, empedans hoparlörün elektriksel açıdan direncidir ve ohm olarak ölçülmektedir.

Hoparlör frekans tepkisi, hassasiyeti ve bozulma seviyeleri hoparlörlerin ses kalitesini doğrudan etkilemektedir. Kullanıcının müzik tarzına uygun hoparlör seçmesi gerekir. Mesela bazı yoğun müzikleri yüksek sesle dinliyorsanız o halde size yüksek kaliteye sahip olan bir subwoofer gerekmektedir.

Bunların yanı sıra düşük kapasiteli hoparlörler, yüksek ses seviyelerinde cızırtı yapabilmektedir. Daha önce hasar almış olan bir hoparlör sürücü bobini, diyafram veya diğer bileşenleri doğru çalışmayan bir hoparlördür.

Bazen hoparlörler arasındaki uyumsuzlukta da cızırtı problemi meydana gelebilmektedir. Yetersiz amfi gücü de yine nedenlerden biridir. Hoparlörün gücü amfi gücünden daha çok ise cızırtı duyulabilir. Bazen hoparlörler, çok yakınlarında telefon gibi cihazların bulunması nedeniyle de cızırtı yapabilirler.

Cızırtıdan kurtulmanın bir numaralı yolu gerçekten de kaliteli ve müzik tarzınıza uygun hoparlörleri seçmek ve elbette sesi hoparlörün kapasitesine göre açmaktır.

Cevap bırakın