Yeni yazımızda işletim sisteminin ne olduğunu belirtiyor ve işletim sistemine dair genel geçer bilgiler veriyoruz.
Teknolojik cihazlar donanımsal ve yazılımsal açıdan ikiye ayrılmaktadır. Yazılım tarafı, donanımların ve programların birbirleriyle uyum içerisinde çalışmasına yardımcı olmaktadır. İşletim sistemleri hem donanımları hem de yazılım tarafındaki programları çalıştıran ana yazılımlardır. İşletim sistemleri kod yapısı itibariyle normal yazılımlara nazaran oldukça farklı bir algoritma kullanmaktadır. Yönetici modu, kullanıcı modu gibi çekirdek modlar da işletim sisteminin kullanıcı türünü belirlemek bakımından oldukça önemli bir niteliğidir.
Yönetici mod, içerisinde kaynak yönetimi ve kodların soyutlandığı katman olarak ayrılmaktadır. Kaynak yönetimi donanımlar arası kaynak tüketimini kontrol edip kaynakların verimli kullanılması adına çalışır. Kodların soyutlandığı katman ise size arka planda olup biten kod karmaşasını göstermeden yeni, daha anlaşılabilir ve görüntü itibariyle makul bir tema çıkarıyor.
Dünyanın ilk işletim sistemi ise 1964 yılında IBM tarafından üretilmiş olup IBM System 0 360 Operating System ismine sahipti. Ticari bilgisayarlar için geliştirilen bu işletim sisteminden sonra NASA için özel üretim olmak üzere onlarca model üretildi. Günümüzde ise mobil cihazlar için ayrı, bilgisayarlar için ayrı işletim sistemleri çıktı ve yaygın olarak kullanılıyorlar. Bunlardan en belirginlerinin Linux, iOS, Android, Windows olduğunu söyleyebiliriz.
En fazla hangi işletim sistemi kullanılıyor?
Şu an işletim sistemleri arasında en fazla kullanılan yazılım Android olarak dikkat çekmekte olup Android işletim sisteminin oranı %40,39 ve onu Windows işletim sistemi %35,01 oranla takip ediyor. Onlara en yakın işletim sistemi ise iOS olup %14.13 kullanım oranına sahip.