Yazımızda James Gosling hususunda bilgilere yer veriyor, ünlü bilgisayar bilimcisine ilişkin bilinmesi gerekenlere değiniyoruz. İşte konuya dair ayrıntılar…
Kanada’da 1955 yılında dünyaya gelen James Gosling, Java programlama dilinin oluşturucusu olarak bilinmekle olan bir bilgisayar bilimcisidir ve bu bağlamda önemli hizmetleri bulunmaktadır. Orijinal Java tasarımını yapan, sanal makinenin tasarlanması yönünde katkılar sağlayan, bu bağlamda Java programlamasının adeta babası olarak bilinmekte olan bir isimdir.
Genç yaşta yazılım yazmaya başlayan Gosling, ilk kez 14 yaşındayken yazılım yazmıştır. Ufak yaşlarda dahi bilgisayar bilimlerine yoğun ilgi gösteriyordu ve bu alanda okumaya, çalışmaya karar vermişti. 1977 yılında Calgary Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünü bitirdi. 1983 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında doktora yaptı. Doktora tezini hazırlarken Emacs sürümünü yazdı. Söz konusu sürümün ismi Emacs olmasına rağmen daha çok kendi ismi Gosling ile anıldı.
Java’yı Sun Microsystem mühendislerinden biri olarak 1991 yılında geliştirmeye başladı. Projenin ilk ismi Oak idi. Zamanla Green ismini alsada nihai ismi Java oldu. Java dili gerek açık kaynaklı olması gerek çok işlevli ve yorumlanabilen bir yapısının olması ile son derece popüler oldu ve günümüzde de bu popülerliğini sürdürmeye devam ediyor.
Gosling, kendisine bir röportaj esnasında sorulan “Java’nın popüler olacağını tahmin etmiş miydiniz?” sorusuna “Hayır” yanıtını vermiş, Java yazmanın daha çok bir bilimkurgu romanı yazmak gibi olduğunu belirtmiştir. Günümüzde ise Java’yı 10 milyondan fazla profesyonel yazılım mühendisinin kullandığını ifade etmiştir.
Gosling, kariyerinde Sun Microsystems’de 1984 yılında çalışmaya başladı ve 2010 yılına kadar devam etti. 2011 yılında ise Google için çalışmaya başlasada ardından start up şirketi Liquid Robotoics’e geçti. Mayıs 2017’de ise Amazon Web Services’te seçkin mühendis olarak görev aldı. Sun Microsystems’ten ayrılmasının temel sebebinin patent davaları ve şirket içinde meydana gelen kutuplaşmalar olduğu düşünülüyor.
İçeriğimize ilişkin yorumlarınızı, eklemek istediklerinizi hemen alt kısımdan bizlerle paylaşabilir, daha fazla içerik için de ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.