Yeni yazımızda akıllı telefonlardaki kamera çözünürlük değerleri ile ilgili olarak bilmeniz gereken bazı püf noktalardan bahsedeceğiz. İşte konuya ilişkin detaylar…
Akıllı telefon kamerası ile ilgili olarak aslına bakarsanız en fazla bilinen terim çözünürlük olup bu terim aslında bazen yanlış bir şekilde lanse edilen bir terimdir. Çok sayıda megapiksel içeren örüntülerin yüksek çözünürlüklü olduğunu adlandırmak uygun olsada bazen bu yanlış bir algıya sebep olabilmektedir.
Çözünürlük bir görüntüdeki piksel sayısının ötesine geçer ve bu nedenle piksel çözünürlüğü veyahut piksel yoğunluğu olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Teknoloji şirketleri reklamlarında özellikle megapiksel değerlerine vurgu yapmakta olmalarının sebebi büyük megapiksel değeri sayılarının kulağa hoş gelmesidir.
Bir sensörün oluşturabileceği görüntü ne kadar megapiksele sahip olduğuyla ilgilidir. Bu durum özellikle net ayrıntılar isteyenleri tekiler ancak bu düşük şık performansını da kötü etkilemektedir çünkü sensör boyutu değişmediği sürece farklı MP değerlerindeki kameraların her biri aynı miktarda ışık alacaktır.
Yüksek çözünürlüklü bir görüntü elde edebilmek için çok sayıda fotosite ihtiyaç bulunmakta olduğu doğrudur. Yani örneğin 10 MP bir kamera ile 10 milyon fotosite sahip görüntüler çekilebilir. Fakat yüksek megapiksel büyük dosya boyutu anlamına da gelmektedir. Dolayısıyla 5 MP bir kamerayla çekilen fotoğrafın dosya boyutu ile 20 MP kamerayla çekilen görüntünün dosya boyutu farklı olacaktır. Bu nedenle kullanıcı çok sık fotoğraf çekiyorsa ve depolama alanı geniş değilse kısa süre içerisinde depolama alanı sıkıntısı yaşamaya başlayabilir.
Dolayısıyla akıllı telefonlar hususunda kamera özellikleri irdelenmekteyse sadece Megapiksel değerlerinden yola çıkarak bir ürün tercih etmek yanlış olacaktır.