Yeni yazımızda karma gerçeklik ve artırılmış gerçeklik arasındaki bazı farklılıklara değiniyoruz. İşte detaylar…
VR konsepti görme alınını oyunun veyahut medyaların dünyasıyla doldurulmasıdır. Dolayısıyla tüm görüş alanınızı ekrandaki alanla değiştirmektedir ve bu yüzden Sanal Gerçeklik gibi isimlerle adlandırılmıştır. Bu teknoloji özellikle simülasyon deneyimlerini üst düzeye çıkarmaktadır.
Arttırılmış gerçeklik, sanal dünyanın gerçek dünyaya yansıtılmasını içerir. Karma gerçeklikte ise sanal ve gerçek dünya nesneleirinin karma bir gerçeklik oluşturulması için birleştirilmesidir. Dolayısıyla karma gerçeklik artırılmış gerçeklik ile sanal gerçeklik teknolojilerinin bir karışımı olarak ön plana çıkmaktadır.
Sanal gerçeklik konsepti özellikle bilgisayar oyunlarında epey karşımıza çıkmakta olup güçlü bir donanım gerektirip en iyi VR ekipmanlarına gereksinim duyar. İyi bir VR deneyimi için kaliteli bir sanal gerçeklik gözlüğü gerekmektedir. Güçlü sanal gerçeklik gözlükleri ise biraz maliyetlidir.
Artırılmış gerçeklik bir süredir oyun oynamak için yaygın olarak kullanılmakta olup daha çok el konsollarında ve mobil cihazlarda yaygın. Bilgisayar alanında da nadir de olsa görülüyor. Sanal gerçekliğin en basit şekli olan ve gerçek dünyanın video bütünlüğünü sanal görüntüler ile gösteren artırılmış gerçeklik, bu yüzden PC donanımları gibi çok daha güçlü donanımlara ihtiyaç duymadan mobil, konsol gibi alanlarda yaygınlaşmıştır.
Karma gerçeklik, VR teknolojisini aslına bakarsanız daha karmaşık ve boyutsal bir hale getiriyor. Örneğin artırılmış gerçeklikte sanal bir karateri bir objenin ya önüne ya arkasına yerleştirirsiniz. Karma gerçeklikte ise bir köşeye taşıyıp önüne engel koyarak ekrandan kaybedebilirsiniz. Karma teknoloji, diğerlerine nazaran daha yenidir ve daha karmaşık bir yapıdadır. İlerleyen süreçte karma gerçeklik adına büyük atılımlar ve belli bir olgunlaşma seviyesi görebiliriz.