Meteor JS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İçeriğimizde Meteor JS teriminin tanımına yer veriyor, Meteor JS ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgilere değiniyoruz.

İlk versiyonu 2012 yılında yayınlanmış olan Meteor JS, mobil, masaüstü uygulama geliştirmeyi birlikte sunmakta olan bir framework olarak tanımlanabilir. Web dünyasına çıktığı dönemde büyük bir yenilik getirmeyi başarmıştır.

Javascript kütüphanelerinin aksine hem front-end hem de back-end geliştirmede kullanabileceğiniz Meteor JS bu özelliğiyle dikkat çekmektedir.

Javascript, dinamik bir yapıya sahiptir ve kullanıcı ile etkileşime girmekte olan web sayfalarının temel scripti olarak karşımıza çıkar. Meteor full stack olan (tam yığın), Javascript framework’e gösterilebilecek bir örnektir. Geliştiriciler tarafından Meteor JS kullanılıp tek sayfa uygulaması olarak ifade edilen SPA uygulamaları geliştirilebilir. SPA uygulamaları, web sayfasının tek sayfa üzerinde çalışma prensibidir. Hızlı ve kullanışlılığı mümkün hale getiren SPA uygulamalarında sayfada değişiklik olduğu zaman sayfanın yenilendiğini göremesekke kullanıcının etkileşime geçmiş olduğu bölgeye göre değişkenlik arz eder.

Meteor, reaktivite yapısına sahiptir. Verilerin gerçek zamanlı senkronizasyonu hususunu farklı bir yol çizerek gerçekleştirmektedir. Her güncellemede sunucuya istek göndermek yerine DDP ismi verilen protokolü kullanarak düşük veri bağlantısı ortaya koyar. DDP istemci ve sunucu arasındaki anlık değişikliği yansıtmaktadır. Bunu kesintisiz bir bağlantısının bulunması nedeniyle yapabilir.

Geliştirici tarafından Javascript dili hem back-end hem de front-end tarafında kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra Typescript de kullanabilmektedir. Günümüzde Meteor JS kullanmakta olan başlıca şirketler ise IKEA, Qualcomm, netApp, Mazda, Deloitte’dir.

Cevap bırakın