Bu yazımızda elektronik sistemlerin adeta yapı taşı olan mikrodenetleyicilerle ilgili olarak bilgiler veriyoruz. İşte konuya dair detaylar…
Günümüz teknolojisinde pek çok alandan yararlanılan elektronik bir eleman olan mikrodenetleyici, mikroişlemcilerin giriş çıkış, hafıza, kristal osilatör, MİB, programlanabilir hafıza gibi elementlerin tek bir devrede üretilmiş hali olarak kabul edilmekte olup, tüm donanımı oluşturan elektronik parçalar ile iletişim haline geçebilir ve uygulama hafızası gereğince fonksiyonları gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır.
Sunmuş olduğu avantajlarla çeşitli robotlar, fotoğraf makineleri, elektronik aksama sahip olan saatler ve benzeri pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Cep telefonları, LCD ekranlar, elektronik biletler, medikal hizmet makineleri gibi çok sayıda elektronik alanda kullanılmaktadırlar. Merkezi işlem birimi üzerinden giriş çıkış noktaları bulunan mikrodenetleyiciler, küçük boyutlu devre parçaları olmakla beraber güç harcaması bakımından oldukça düşük bir enerji kaybı yaşıyor.
Düşüm kabiliyetleri ve çok küçük yapıda olmaları, gömülü uygulamalar için tercih edilmelerini sağlamaktadır. Normal işlemcilere nazaran önemli avantajları bulunmaktadır. Bu avantajları küçük boyutlu olmaları, düşük enerji tüketimi, ekonomik olmaları ve performans konusunda başarılı olmalarına borçlular.
Üzerinde dijital ve analog tiplere ek olarak tümleşik devreler de bulunuyor. Genel olarak yüksek verimlilik ve uygun maliyet üzerinden sıklıkla kullanım göstermekte olan mikrodenetleyiciler, elektronik cihazların hemen hemen hepsinde bulunmaktadır.