Oyunlarda Downgrade Tanımı ve Örnekleri

Oyunlarda downgrade nedir? Hazırladığımız yeni makalede Downgrade tanımını ve örneklerini detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

Downgrade, İngilizce bir sözcük olup anlamı düşürmek, geriletmek, kalitesini bozmak şeklindedir. Oyun dünyasında kullanılan anlamı da aynen bu şekilde olup, grafik kalitesini düşürmek olarak yorumlanır.

Günümüzde her oyunun belli bir grafik kalitesi vardır. Örneğin GTA 5 oyunu gerçekçi grafikler ortaya koymaya çalışan, ayrıntıları gözler önüne seren bir yapıdayken Zelda oyununda amaç gerçekçi grafikler ortaya koymak değildir. GTA 5’in grafik ayarları kısmında ayarları düşük bir hale getirirseniz çevrenin ve insanların yüzlerinin, giysilerinin çok daha az ayrıntıya sahip olduğunu göreceksiniz. Siz bu durumda oyunun grafiklerini kısmış oluyorsunuz.

Oyunların grafikleri ne kadar arttırılsa sisteme binecek olan yük de o kadar artacaktır. Haliyle belli bir yerden sonra kasmalar boy gösterebilir. Bu gibi durumlarda grafik ayarları kısılarak daha stabil bir oyun üretilmeye çalışılır.

Bazen oyun geliştiricileri çok güzel ayrıntılarla donatılmış güçlü grafikleri olan bir oyun üretir fakat oyun stabil bir şekilde çalışmaz veyahut çalışabilmesi için çok yüksek sistem gereksinimleri talep eder. Bunun neticesinde genelde Downgrade işlemine başvurulur. Bu işlem, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi oyunun grafik kalitesinin düşürülmesidir.

Geliştiriciler downgrade yapılmış sürümleri doğal olarak sonradan sunar. Güncelleme gerçekleşirse downgrade de gerçekleşmiş olur. Bu yüzden özellikle çok gerçekçi grafiklerden hoşlanan ve sistem özellikleri çok iyi olan oyuncular güncellemeyi kurmamaya çalışır. Güncelleme bazen otomatik olarak bazen de izin alınarak yüklenir.

Downgrade ile örneğin kaplamaların detayı biraz kısılır ve grafik kartı gibi donanımlara yük oluşturabilecek diğer grafik öğeleri kırpılır. Oyundaki su kalitesi, hava şartları, bakış açısı içerisindeki öğelerin sayısı ve ayrıntısı elden geçirilip ufaltılır.

Downgrade için örnek arıyorsanız God of War’ın farklı platformlardaki grafiksel farklılıkların incelendiği şu videoyu izlemenizi öneririm:

 

Cevap bırakın