Bilgisayar işlemci çekirdeğinin ne olduğuna değiniyor, işlemcinin ne işe yaradığıyla ilgili bilgiler veriyoruz. İşte konuya dair detaylar…
CPU kelimesinin açılımı Central Processing Unit olup, Türkçe olarak Merkezi İşlem Birimi anlamına gelmektedir. Kritik öneme sahip olan CPU, buna rağmen sadece diğer donanımlarla birlikte çalışma yeteneğine sahiptir. Bilgisayar içerisinde anakart kısmında yer alan özel bir yuvaya oturtularak çalışmaktadır. Bu nedenle anakart ile uyumluluğu önem arz etmektedir.
Milyarlarca mikroskobik transistörün bir adet bilgisayar çipine yerleştirilmesiyle oluşmakta olan işlemciler, bilgisayarın belleğinde depolanana programları çalıştırmak için ihtiyaç duyulan hesaplamaları yapar. Bir bilgisayarın beyni olarak kabul edilen işlemciler sürekli olarak hangi verilerin işleneceği ve nasıl işleneceğini söyleyen bilgisayar programlarının talimatları doğrultusunda hareket etmektedir.
CPU akıllı telefonlarda da yer alabilir. Yonga seti olarak bilinen telefon işlemcisi, telefonda olan bitenleri kontrol eder ve düzgün çalışmasını sağlar. Telefonlarla gerçekleştirilen her işlem doğrudan işlemciye gitmektedir. Bir programdan veya uygulamadan talimatları alarak gereken hesaplamaları yapıp işlemlerin uygulanmasını sağlamaktadır. CPU’nun mantıksal işlemleri gerçekleştirme, program talimatlarını çözme, işlemleri yerine getirip verileri kontrol etme, komut döngüsünü yürütme, diğer donanım bileşenlerinin kontrolünü sağlama gibi pek çok fonksiyonu bulunmaktadır.
İşlemci Çekirdeği Nedir?
Bir işlemcinin işlem birimi olarak kabul edilmekte olan CPU çekirdeği, her biri farklı görev üzerinde çalışabilme yeteneğine sahip olup günümüzde bir cihazda birden fazla çekirdek bulunduğuna şahit oluruz. Örneğin 2 – 18 çekirdek gibi işlemci çekirdekleri bulunmaktadır ve bu çekirdekler bir görev üzerinde çalışabilirken başka bir çekirdeğin farklı bir görev üzerinde çalışmasını sağlar. Bir işlemcide CPU ne kadar fazla çekirdeğe sahipse verimlilik de o denli artabilir. Bazı işlemcilerde bir çekirdeği sanal çekirdeklere bölmek için eş zamanlı çoklu iş parçacığı özelliği de bulunmaktadır.
Eşzamanlı Çoklu İş Parçacığı Ne İşe Yarar?
Örnek ile açıklayacak olursak 2 çekirdekli ir işlemcinin 4 çekirdek iş parçacığı sağlayabilmek adına eş zamanlı çoklu iş parçacığı kullanmasıdır. Bunun için çeşitli teknolojilerden yararlanılır. Hyper Theading bunlardan biridir. Bazı uygulamalar birden fazla iş parçacığından diğerlerinden daha iyi yararlanmakta olup, oyunlar gibi hafif parçacıklı uygulamalar fazla çekirdekten fazla yararlanmasada video düzenleme v.b. program işlerinde parçacıklar daha fzala iş görerek daha hızlı çalışmaya imkan sağlamaktadır.
İş parçacığı terimini de biraz açacak olursak; Bu terim bir programın ayrı parçaları anlamına gelir. İş paracıkları paralel olarak yürütüp veri paylaşır. Çekirdek ise fiziksel işlem birimidir. Çekirdekler bilgisayar sisteminin içerisinde tek bir fiziksel konumda bulunmakta olup, dört çekirdekli bilgisayarlarda dört fiziksel işlem birimi bulunmaktadır. Ayın anda ne kadar fazla iş parçacığı çalıştırılırsa bilgisayarın çoklu görevde başarılı olma şansı da o kadar artmaktadır. Bir cihazın içerisindeki iki tür işlem birimi olan iş parçacıkları ve çekirdekler, aynı anda kaç görevin yürütülebileceği konusunda kilit rol oynar.
Konuya dair görüşlerinizi ve sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bizlere ulaştırmayı ihmal etmeyiniz.