Yeni yazımızda pillere ilişkin bilmeniz gerekenlere değiniyor, pillerin nasıl çalıştığıyla ilgili olarak bilgiler veriyoruz.
Piller günümüzde hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Enerjilerini kimyasal yollar ile saklamakta olan pillerin tam ortası elektrolit olarak bilinmektedir. Artı tarafı katot, eksi tarafı ise anot olarak bilinmektedir. Artı ve eksi kutupların birleşmesi enerjinin açığa çıkmasın, pilin çalışmasını sağlar.
İlk modern pilin çıkması
Dünyada ilk modern pil 1800 yılında çıkmıştır. Çinko plakalar ve bakır plakaların birleşmesiyle meydana gelmiştir.
Piller şarj edilebilir veya şarj edilemez olarak iki çeşide ayrılmaktadır. Çinko karbon, cıva oksit gibi pilleri şarj etmek mümkün değildir. Fakat lityum polimer, nikel metal hibrid gibi piller şarj edilebiliyor.
Bilinen ilk piller Bağdat pilleri olarak bilinen milattan önce bulunan pillerdir ve milattan önce 250 veya 640 yılları arasında kullanılan piller, çömleksi bir yapıda bulunan kabın içinde demirin bakır tel ile sarılmasıyla oluşturulmuştur. 1400’lü yıllarda ise bu pilleri keşfeden bir arkeoloji bilim insanınca ilk pillerin Bağdatlılar tarafından kullanıldığı öne sürülüyor.
Biliyor muydunuz?
Limonun bir kısmına çinko, diğer kısmına bozuk para yerleştirilip iki kutbu birbirine bağlayarak elektrik oluşturabilirsiniz. Böylece kendi pilinizi oluşturmanız mümkündür.