POS cihazları günümüzde ödemelerde ve kayıt tutmak için yaygın olarak kullanılmakta olup, bu yazımızda pos makinelerine ilişkin olarak bilinmesi gereken bazı unsurlara değiniyoruz.
Satış işlemlerini yapmak amacıyla fiziksel bileşenleri bir araya getirmekte olan pos sistemi, işletmelerin satın alma işlemlerini tamamlamasına, kaydetmesine ve iş performansı raporları oluşturmasına imkan tanıyan bir ödeme ve kayıt sistemidir.
İngilizce olarak tam açılımı Point of Sale olan POS sistemi, bir ürün veya hizmetin ödemesinin banka kartı veya kredi kartı kullanılarak yapılmasını sağlayan bir tahsilat sistemi olarak öne çıkmaktadır. Banka kartı ve yapılacak bir başka satış işlemini tamamlayabilmek için işletmelerin pos sistemine gereksinimi bulunmakta olup, günümüzde kendi içerisinde farklı özelliklere ve fonksiyonlara sahip olan çeşitli POS sistemleri bulunmaktadır.
POS sistemleri, işletmelerce kullanılan pazarlama ile muhasebe programları gibi iş uygulamalarıyla kolayca entegre edilebilmektedir . Mesela envanter yönetimi gibi operasyonel özellikleri olan bir sistem de kullanılabilir. POS sistemlerinin kapsamı, bütçeye ve ihtiyaç duyulan özelliklere göre değişkenlik gösterir. Sadece satış işlemleri yapmak için basit bir POS cihazı yeterli olmaktadır.
Pos donanımı ve yazılımı
Temelde POS yazılımı ve POS donanımı olarak iki öğeden oluşmakta olan POS sistemi bulut tabanlı veya yerel sunucu tabanlı olabilmektedir . Bulut tabanlı yazılımlar internet bağlantısı olduğu sürece satış verilerine kolayca erişim sağlayabilmesiyle öne çıkar ve daha çok küçük işletmelerce kullanılmaktadır.
POS sistemlerinin mobil POS sistemleri, salon POS sistemleri, küçük işletmelerle kullanılan POS sistemleri, restoranlarda kullanılan pos sistemleri gibi çeşitli alanları vardır. POS sistemlerinin fiziksel bileşenleri bir araya getiren bir sistemi bulunmaktadır. Bu bileşenler nakit çekmecesi, makbuz yazıcısı, tablet standı v.b. olabilir. İdeal bir POS sistemi sadece satışları kaydetmek yerine ek özelliklere da sahip olabilmektedir. Bazı POS sistemleri ise iş operasyonlarını otomatik hale getirmek için entegre olur. POS sistemleri sayesinde şirketlerin satış süreci daha iyi yönetilir ve müşteri hizmetlerinin geliştirmesine yardımcı olacak özellikler sunar.