Yeni yazımızda RAM türlerine değiniyoruz. İşte RAM türlerine ilişkin bilmeniz gereken hususlar…
RAM donanımları kendi içerisinde birden fazla türe ayrılmaktadır. Hız ve kapasitenin artırılmasını sağlayan RAM türleri hususunda kısa bir tarih yolculuğuna çıkarsak; 1990’lı yılların sonunda ve 2000’li yılların başlarında kullanıcılar için statik RAM (SRAM), Dinamik RAM (DRAM) veya senkronize dinamik RAM (SDRAM) gibi seçenekler bulunuyordu. Fakat günümüze DDR RAM türünün en yaygın tür olduğu bilinmektedir ve DDR4, DDR5 gibi çeşitli güncel versiyonları mevcuttur.
DDR4 bir bellek türünün veri işleme hızının saniyede 25 Gigabayt olduğu bilinmektedir. DDR4 bellek birden fazla hız türüne sahiptir. Bellekler yaklaşık 2500 MHz ‘de çalışmakta olup, maksimum performansı bellekten çıkarmak isteniyorsa daha yüksek saat hızına sahip RAM tercih edilebilir.
MHz değerleri bakımından günümüzde çeşitli RAM türleri yer almakta olup, 2133 MHz-5000 Mhz’e kadar değişkenlik göstermekte olan bellek seçenekleri vardır. RAM ne kadar MHz’ye sahipse o kadar hızlı hale gelmektedir.
Grafik kartında yer alan ve grafik verilerini yüklemek için kullanılmakta olan VRAM de bulunmakta olup, VRAM , video RAM anlamını taşımaktadır ve Video Rastgele Erişim Belleği olarak isimlendirilmektedir. Normal bellekten daha hızlıdır ve daha yüksek bant genişliği yer alır.
VRAM’ler hususunda GDDR5X veya HBM bellek türleri yer almakta olup, ROM ise RAM’den daha farklı bir tanımdır. ROM her ne kadar RAM ile neredeyse aynı isme sahip olsada Read Only Memory yani Salt Okunur Bellek anlamına gelir ve bilgisayarın okuyabildiği fakat yazamadığı bellek biçimi anlamını taşır.