React Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kullanıcı arayüzleri oluşturmak için kullanılan Javascript kütüphanesi olan React hakkında bilinmesi gereken temel bilgilere yer veriyoruz.

Açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olan Javascript kütüphanesi olarak tanımlayabileceğimiz React, kullanıcı arayüzlerinin oluşturulması maksadıyla kullanılmaktadır. Arayüz oluşturabilmek adına tekrar kullanılabilen bileşenler component adı verilmekte olan yapılardan yararlanmaktadır.

Dinamik web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir programlama dili olan Javascript, bir internet sayfası ziyaret edildiği zaman etkileşime geçilen formların, animasyonların v.b. yazılmasını sağlamaktadır. Javascript’in özellikle son on yıllık süreçte kullanım miktarı ve bunun yanı sıra kullanım alanı artmış durumdadır. React ise 2011 yılında Facebook üzerinde XHP isimli Javascript portunun yayımlanması ve PHP içerisine yerleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. XHP, bileşen oluşturmayı ve kullanıcı taraflı gelen bilgileri temizlemeyi mümkün kılan bir yapı sunmuştur.

React ilk ortaya çıktığında popüler hale gelmesi, yanlış stratejiler nedeniyle sekteye uğramıştı. Fakat zaman içerisinde Airbnb, Netflix gibi büyük şirketlerin React tercih etmesi geliştiricilerin ilgisini çekti ve React zaman içerisinde stabil bir yapıya kavuştu.

React kendisiyle kıyaslanan pek çok rakibinden bir kütüphane olması ile ayrılmaktadır.  React ile oluşturulabilen pek çok unsur bulunmakta olup, bunlardan popüler olanlardan biri tek sayfa uygulamalarının oluşturulmasıdır. Tek sayfa uygulamaları, zaman içerisinde sayfada açılan yeni bir bölüme karşılık sayfanın yenilenmesi sırasında meydana gelen zaman aşımını ortaydan kaldırmaktadır. Tek sayfa uygulamaları zaman aşımına bir çözüm olarak doğmuş olup, söz konusu uygulama biçiminde veri sunucudan alınmamakta, kullanıcının tarayıcısında gerçekleştirilmektedir. React ile beraber SPA uygulamaları geliştirilebilir.

React’ın yayın olarak kullanıldığı başlıca platformlar Instagram, Faceboko, Twitter, Spotify, Uber, Netflix, Udemy, Pinterest’tir. React bir kütüphane olup içerisinde pek çok gerekli yapıyı barındırmamasına karşın tercih edilmiştir.

Cevap bırakın