Günlük hayatta bir hayli yaygın hale gelen robot süpürgelerle ilgili olarak bilmeniz gereken temel noktalara yer veriyoruz. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Günümüzde teknoloji büyük bir gelişim içerisindedir ve adeta her geçen gün yeni bir teknoloji karşımıza çıkmaktadır. Robot süpürgeler ise çıktıktan sonra hayatımıza çok kısa süre içerisinde adapte olan ve artık hanelerin yarısında kullanılan aletler olmayı başarmıştır.
Robot süpürgeler ülkemizde son 10 yıllık süreçte yaygın olsada aslında ilk robot süpürgenin üretilmesi 2001 yılında gerçekleşmiştir. Türkiye’de ise 2009 yılından beri robot süpürge satılmaktadır fakat az önce de ifade ettiğimiz gibi son 10 yıllık süreçte popüler hale gelmiştir.
Robot süpürgelerin temel işlevi, hali hazırda kullanmakta olduğumuz elektrikli süpürgelerin insan etkileşimi olmaksızın çalışanlarıdır. Bu bağlamda süpürme işini insan etkisi olmadan tamamen kendi kendilerine yapmaktadırlar. Şarj ile çalışmalarının yanında farklı özelliklere sahip ürünleri de bulunmaktadır. Türkiye’de yaygın olan başlıca robot süpürge markaları Xiaomi ve Roborock’tur.
Robot süpürgeler genel olarak yuvarlak şekle sahiptirler. Bunun nedeni hem takılmaların önlenmesi hem de robot süpürgenin eşyalara zarar vermesinin engellenmesidir. Robot süpürgelerden bazıları yükseklik algılama özelliğine sahiptir. Merdiven v.b. gibi yerleri algılar ve düşmezler. Bu sayede dubleks evlerde de kullanılabilirler. Robot süpürgeler hemen hemen her türlü zeminle uyum gösterebilir. Kendi kendini şarj etme özelliğine sahip olduklarından sürekli olarak şarj etmeniz gerekmemektedir.
İnsan gücü gerekmeden çalışabilmesi sayesinde büyük bir zaman tasarrufu sağlamaktadır. Ancak bu noktada robot süpürgenin kaliteli olması da çok önem taşır çünkü kalitesiz bir robot süpürge söz konusu ise yeterli temizliği yapmaz ve haliyle insan müdahalesi gerekir. Bu da robot süpürgenin anlamını yitirir. Belki de bu nedenle robot süpürgeler günümüzde son derece pahalıdır ve insanlar en iyi çekiş gücü için genellikle daha fazla ödeme yapmayı kabul eder.
Robot süpürgelerin en öne çıkan dezavantajı, ortada kablo v.b. nesneler bulunuyorsa onlara takılması ve zarar verebilmesidir. Bu yüzden ortada takılabilecekleri nesneler varsa onların mutlaka alınması gerekir. Bu da robot süpürgeyi çalıştırmanın öncesinde alan temizliği yapılması gerektiğini gösteren bir işarettir.