Yazımızda güçlü grafik kartlarından RTX 4070 Ti modelini mercek altına alıyor, grafik kartına ilişkin detaylara yer veriyoruz.
RTX 40 grafik kartlarının yeni mimarileri ile oldukça güçlendiği bilinen bir durum olup, Lovelace mimarisi bunun için gerekli zemini sağlıyor. TSMC 4N üretim teknolojisi kullanılan grafik kartı, diğer serilerden farklı bir biçimde AD104-400 GPU birimini kullanmaktadır. GPU biriminin 35.8 milyar transistörü bulunmaktadır.
Grafik kartında 12 GB GDDR6X bellek kullanılmakta olup 192 bit arayüz genişliği mevcuttur. 21 Gbps bellek data hızı değeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 285W ideal TDP değeri ile dikkat çekmektedir.
Mercek altına alınan model Gigabyte RTX 4070 Ti Gaming OC cihazı olup, üründe bilindik bir Gigabyte tasarım dili kullanılıyor. Bu bağlamda diğer modellerinden çok farklı bir tasarım yapısı yok. Kartın ön bölümünden bakıldığında üç fanlı yerleşim sistemi bulunuyor. Ortada bulunan fan ters yöne dönecek şekilde ayarlanarak daha iyi bir soğutma performansı hedeflenmiş. Kart 3D aktif fan sistemini desteklemektedir. Böylece kartta yük var ise çalışıyor ancak fanlara gerek yok ise ve yük düşük ise o halde fanlar kapalı oluyor. Fanlar %50 seviyesinde çalıştığı zaman ses seviyesi 62.4dB’ye çıkıyor. %100 seviyesinde bu değer 62.6dB’ye çıkmaktadır. Böylece fanların sessiz bir çalışma performansı sergilemekte olduğu söylenebilir.
Tasarımı özel kanat yapısına sahip olan ürün böylece %15 seviyesinde daha iyi bir hava akışı sağlamakta ve yeni bilye yapısı eski nesle oranla %67 seviyesinde daha uzun bir kullanım ömrü sağlamaktadır.
Sade bir tasarım dili kullanılan grafik kartında aydınlatma unutulmamış. Fan halkalarında RGB aydınlatmalar bulunuyor ve üst bölümünde bulunan Gigabyte yazısının da hareketli olduğunu belirtelim. RGB aydınlatmanın farklı modları da bulunuyor. Toplam 9 adet efekt yer alıyor ve bunlar içerisinden seçim yapabiliyorsunuz. Ürünü yazılımsal olarak Gigabyte Control Center yazılımıyla kontrol ediyorsunuz. Kartın toplam 4 yıl garanti süresi bulunuyor.
Grafik kartının arka bölümünde metal bir plaka yer alıyor. Böylece karta estetik ve aynı zamanda koruma kazandıran bir yapı sunuluyor. Daha iyi bir hava akışı için belirli kısımlarında ızgara açıklığı da mevcut. Kart form olarak ATX kasalarla uyumluluk gösteriyor ve 1×16 pin konnektör talep ediyor.
Kartta 7 farklı kompozit bakır ısı borusu ve aynı zamanda buhar odasından oluşmakta olan soğutma bloğu yer almaktadır ve doğrudan GPU birimine temas etmekte olup ısının kolay bir şekilde yayılması mümkün hale gelmektedir.
Gigabyte sürümünde referans modele nazaran ufak çaplı saat hızı artışı gözüküyor. Artırılmış saat hızı temel modelde 2610 mHz iken bu modelde 2640 Mhz seviyesindedir. Önerilen PSU ise 750W’dır.
Kart FireStrike Extreme test sonucundan 26.065 skorunu elde etmektedir. Eski nesil güçlü grafik kartı RTX 3090 Ti aynı testten 24.780 skoru elde etmişti ve bu bağlamda RTX 4070 Ti modelinin altında kalmış oldu. 3DMark TimeSpy Extreme testinin sonuçlarında da yine dikkat çekici skorlar yakalayan RTX 4070 Ti modeli, 11.183 skoru alıyor ve böylece yine RTX 3090 Ti grafik kartının biraz önünde yer almayı başarıyor.